Gezonde rode-vruchten kwarkcake

Het weekend staat weer voor de deur, en dat is een perfect moment om iets lekkers te gaan bakken. Vanwege mijn werk heb ik eigenlijk nooit weekend in het weekend, en sta ik vaak doordeweeks in de keuken te experimenteren met nieuwe recepten. Vandaar dat ik gister, op mijn vrije dag, al deze heerlijke cake heb gemaakt. Precies op tijd voor jullie vrije dagen. Misschien voor morgen bij de koffie, of zondag bij de brunch. Het is in ieder geval het proberen waard, want de cake is gezond EN lekker. Mijn ouders en zusje mochten 'm gister testen en waren ook tevreden. Het leuke van deze cake is dat je er een eigen variatie op kan maken. Houd je niet zo van rood fruit? Dan kun je er in plaats van frambozen ook vijgen, blauwe bessen of gedroogde abrikozen doorheen doen. Ik heb gebruik gemaakt van havermout-meel, maar ook deze is te vervangen voor een eigen favoriet. Benodigdheden voor een kleine cake (grootte zoals op de foto)

 • 1 heel ei
 • 2 eiwitten
 • 40 gram gesmolten kokosolie
 • 150 gram optimel kwark (ik had de variant met kers)
 • 200 gram havermout-meel
 • 3-4 lepels honing of agavesiroop
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 50 gram frambozen uit de diepvries

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten behalve de frambozen in een keukenmachine of ouderwets met de eigen handen en een mixer totdat een dik beslag ontstaat. Vet een klein cakeblik in met gesmolten kokosolie, bak-spray of boter. Verdeel het beslag in deze cakevorm en roer de bevroren frambozen erdoorheen.  Plaats de cake voor 60 minuten in de oven op 160 graden. Ik heb zelf een krakkemikkige oven, dus mocht jij een superdeluxe editie hebben, dan is de cake waarschijnlijk eerder klaar! Laat de cake afkoelen en maak ondertussen de icing. Benodigdheden:

 • 5 flinke lepels magere Franse kwark
 • 1 lepel gesmolten kokosolie
 • 2 lepels honing of agave

Meng bovenstaande ingrediënten in een kommetje en bestrijk vervolgens de cake met dit mengsel. Decoreer met nootjes, fruit etc. en plaats de cake een half uurtje in de koelkast. En voila! Klaar is de rode-vruchten cake :)