Stewardess in Wonderland

“Wauw, dan kom je zeker op de mooiste plekken ter wereld?”

“Dan ben je vast veel van huis of niet?”

“Klopt het dat de stewardessen het met de piloten doen?”

 

Zo maar een paar vragen die mij vaak gesteld worden wanneer ik vertel dat ik stewardess ben. Mensen hebben vaak een bepaald beeld bij dit beroep. Sommigen zien mij als een serveerster in de lucht (en behandelen mij en mijn collega’s dan ook zo). Anderen omschrijven stewardessen als “Lekkere wijven in uniform”. En dan is er nog een middenweg, die weet wie wij zijn, enigszins weten wat wij doen maar eigenlijk geen idee hebben wat er allemaal bij ons beroep komt kijken.

 

“Goodmorning ladies and gentleman and welcome on board to this flight to Valencia!” Bij het instappen van je vlucht wordt je vriendelijk begroet door een leuke steward(ess).  Je neemt je plaats in, bergt de bagage op en wacht tot het toestel de lucht in gaat. De stewardessen doen nog een of ander leuk dansje in het gangpad met een geel zwemvest aan. De lampen gaan uit en we denderen over de startbaan richting het warme zuiden. Tijdens de vlucht komen de stewardessen nog langs met eten en drinken. En bij de landing controleren ze nog even of de stoelriem vastzit. Maar is dat het enige wat we doen? Uiteraard niet. Voordat we jou begroeten bij het instappen hebben we als crew al een briefing gehad in het bemanningscentrum. Hier wordt besproken wat we tijdens de vlucht gaan doen en welke bijzonderheden er zijn (huisdieren, baby’s, rolstoelen, frequent flyers etc). We moeten allemaal een flight safety vraag beantwoorden om te checken of onze kennis up to date is. Daarna gaan we samen met de piloten naar het vliegtuig. Eenmaal aan boord checken we de flight safety. Dat wil zeggen; alle emergency equipment. We hebben van alles aan boord. Van zuurstofflessen, tot brandblussers, First aid kits, een AED, reserve zwemvestjes, extra stoelriemen en nog veel meer. Wij controleren of alles werkt en/of aanwezig is. Onderling wordt dit goed gecommuniceerd. Voor het instappen leggen we alvast de drankjes koud en maken de cabine verder in orde. Daarna komen jullie aan boord!

 

Welkom!

Ga lekker zitten, berg de spulletjes op onder de stoel voor je en zet de telefoons uit. De purser (hoofd cabine) checkt na het instappen of iedereen aan boord is. De passagiers bij de overwing-exit en op de eerste rij krijgen nog wat veiligheidsinformatie. En kersverse ouders met een baby krijgen ook nog een extra instructie.

Als iedereen aan boord zit mogen we de deur dichtdoen en na toestemming van de piloot deze “armen”. Dat wil zeggen: de glijbaan erop zetten. De purser heet iedereen welkom aan boord, geeft wat vluchtinformatie en kondigt de Flight safety demonstratie aan. Ja, daar komen we dan! In ons gele zwemvest paraderend door het gangpad. En nu allemaal goed opletten. Want het ziet er natuurlijk leuk uit; maar deze demonstratie is echt belangrijk! Niet alleen voor jullie maar ook voor ons. Wanneer dit gedaan is controleren we of iedereen goed zit, stoelriem vast, tafeltje ingeklapt en stoelleuning rechtop. Wij noemen dit ook weleens kruis-checken (denk daar maar over na). De crew doet in de pantry’s nog een laatste check en gaat vervolgens ook zitten. De vlucht begint!

 

Tijdens de vlucht komen we inderdaad langs met eten en drinken. Maar we zijn er voornamelijk toch echt voor jullie veiligheid aan boord. Als er iets gebeurt tijdens het vliegen kunnen wij overal mee helpen. We hebben allemaal EHBO-training gehad, we hebben geleerd hoe we moeten reanimeren, hoe we brand moeten blussen, hoe we zuurstof moeten toedienen, hoe we om moeten gaan met agressie & paniek. Maar ook wat we moeten doen bij een eventuele noodlanding. We zijn politie, brandweer, verpleger en verzorger tegelijkertijd. Alle kwaaltjes, pijntjes en zeurtjes hebben we al een keer gehoord en we weten wat we ermee moeten doen. Bovendien gaan we elk jaar weer op training om alles bij te houden.

 

Wij als Cabin crew willen dat de passagiers een fijne, maar vooral ook veilige vlucht hebben. We houden alles en iedereen in de gaten. Maar dit doen we onopvallend. Van de meeste dingen die spelen aan boord heb jij als passagier niks in de gaten. Bij het uitstappen zeggen we weer vriendelijk gedag en wensen jou een fijne vakantie. Nadat we de laatste passagier hebben uitgezwaaid staan de nieuwe alweer te wachten. Instappen en terug naar Eindhoven, Rotterdam of Amsterdam. Neen, we blijven niet. We gaan meteen weer terug. Het hele riedeltje begint weer van voor af aan. Maar dat doen we met plezier voor jullie. Zie ik jou snel aan boord?