Cardio vs. Krachttraining

Een vaak gemaakte opmerking is: “Ik ga echt geen krachttraining doen, daar word ik mannelijk van!” Ik probeer hier begripvol op te reageren. Tenslotte begin ik zelf inmiddels baardgroei te ontwikkelen door al die uren die ik in het krachthok heb doorgebracht... In de sportschool zie ik genoeg mensen, en dan met name dames, die zich uren in het zweet aan het werken zijn op de cardiotoestellen. En daar heb ik respect voor, echt waar. Want Cardio is kut.  Ja, sorry voor mijn taalgebruik. Maar dat is nou eenmaal zo. Want niemand die zegt “Yes! Vandaag mag ik lekker een uur op de crosstrainer!” Of wel?

 

 

Er is al heel veel geschreven over wat nou beter is voor de vetverbranding. En het is niet mijn doel om iedereen het krachthok in te krijgen (oké stiekem wel). Maar ik wil toch graag mijn ervaring met jullie delen. Want waarom is krachttraining nou zo belangrijk? En welke rol speelt cardio dan bij het afvallen?

Het voordeel van krachttraining is dat er spieren opgebouwd worden. Deze spieren hebben energie nodig om te kunnen groeien en te werken. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbrand. Bovendien kun je door middel van krachttraining je spieren “shapen”.  Denk bijvoorbeeld aan die mooie ronde billen en strakke armen zonder kalkoenhals. De spieren moeten echter geprikkeld blijven om te groeien.  Wat betekend dat er  flink met gewichten gewerkt moet worden. En dames… wees niet bang voor de stoere kerels in het krachthok. Er is niks zo sexy als een vrouw die zweet en om kan gaan met zware dumbells! Krachttraining is de beste manier om spiermassa te kweken en strakker te worden. De ontwikkeling van spierweefsel zorgt er namelijk voor dat je sneller vet verliest omdat de spieren in rust meer calorieën verbranden dan vetweefsel. Met elke anderhalve kilo spier je aankomt verbrand je 120 calorieën extra gedurende de dag.

 

Dan naar de cardio. Dit is een prima manier om calorieën te verbranden, conditie op te bouwen en het kan stressverlagend werken. Maar daar is alles ook mee gezegd. Met cardio verbrand je in verhouding wel meer calorieën dan met krachttraining. Maar je zult er nooit die mooie ronde billen of harde sixpack mee krijgen. Nou voel je ‘m natuurlijk al aankomen… het beste is een combinatie van beide. Zelf doe ik 4x per week krachttraining en 2x per week cardio op hoge intensiteit. Ik zorg ervoor dat de cardio tussen mijn krachttrainingen valt zodat mijn spieren wel genoeg kunnen herstellen na elke training.

 

Want kijk nu eens naar mijn foto. Vind je mij mannelijk? Ik namelijk niet. Door krachttraining ben ik vet verloren wat nu duidelijk te zien is. Mijn lichaam begint langzaamaan een mooie shape te krijgen doordat ik mijn spieren blijf prikkelen. Bovendien voel ik me veel zelfverzekerder sinds ik aan krachttraining doe. Het voelt goed om meer gewicht te kunnen pakken en vooruitgang te zien én voelen.  Bovendien durf ik nu weer alleen over straat 's avonds. Mocht ik aangevallen worden, dan haal ik ‘m zo onderuit! Allesbepalend is echter wel de voeding. You can't out exercise a bad diet. De juiste voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de spieren kunnen groeien en sterker worden.

 

Kortom, neem eens een kijkje in het krachthok.  Het is hier hartstikke gezellig! Er worden bovendien regelmatig broccoli en kip recepten uitgewisseld. En ook de discussies over welke eiwitrepen het beste zijn, zijn onwijs leuk! Zie ik je snel?