Homemade Granola

Ik heb weleens een half uur in de Albert Heijn gestaan voor het muesli/ontbijtgranen schap. Zoekend naar een product met weinig toegevoegde suikers en (verzadigd) vet. Tussen alle Frootloops, Cacao Puffs en Cruesli heb ik eigenlijk geen enkel product gevonden die aan mijn eisen voldeed en mee naar huis mocht. Ontbijtgranen worden vaak gezien als een gezonde topping door de kwark of yoghurt heen. De claims op de verpakkingen schreeuwen "gezond" "vezelrijk" en "zonder toegevoegde suikers". Maar stiekem zijn deze producten helemaal niet zo gezond. De populaire muesli en cruesli zitten vaak boordevol suiker, honing (en dan uit massaproductie), glucose/fructose, transvetten, geraffineerde bloem en synthetische geur, kleur- en smaakstoffen. Niet iets om dagelijks naar binnen te lepelen. Als je op zoek bent naar een gezond product kijk dan naar onbewerkte granen waar alleen het oneetbare kaf vanaf gehaald is (zogenoemde volkoren granen). Deze zijn rijk aan voedingsvezels, vitamines en mineralen. Voorbeelden zijn Brinta, havermout en suikervrije muesli. Maar deze laatste is dus moeilijk te traceren. Want: wat is gezond en wanneer is het product écht suikervrij. Door de toevoeging van gedroogd fruit en noten kan de hoeveelheid vet en suiker weer omhoog schieten. Terwijl noten an sich helemaal niet ongezond zijn. Echter wordt op de verpakking de herkomst niet altijd goed vermeld. Een richtlijn die gehanteerd kan worden is dat het product per 100 gram niet meer dan 16 gram suiker mag bevatten. 

 

Ik eet op het moment niet vaak ontbijtgranen behalve de havermoutpap. De koolhydraten heb ik nu niet nodig, en de voedingswaarden vind ik dus niet goed genoeg. Mijn vriend is er gek op. Vandaar dat we met het idee kwamen om zelf granola te gaan maken. Deze maak ik van havermout en quinoa; beide volkoren producten. Verder voeg ik noten, pitten en zaden toe. Het enige suiker wat erbij komt is de Agave siroop en een paar gedroogde stukjes fruit. Door zelf muesli te maken heb je ook zelf in de hand hoe gezond deze wordt. Er zijn geen kunstmatige geur, kleur-en smaakstoffen aan toegevoegd om de granola aantrekkelijker of langer houdbaar te maken. Kortom; deze kan gerust door de kwark of yoghurt heen. Of door een smoothiebowl in de zomer :)

 

Ingrediënten:

  • 175 gram havermoutvlokken
  • 30 gram ongekookte quinoa
  • 40 gram grof gehakte noten (ongezouten)
  • pompoenpitten, moerbeien, cranberry's etc.
  • 2 lepels Agave siroop (of natuurlijke honing)
  • 2 lepels gesmolten kokosolie
  • 1 theelepel kaneel

Bereiding: verwarm de oven op 150 graden. Meng alle droge ingrediënten (behalve de vruchten en zaden) in een kom. Laat de kokosolie met de Agave smelten in een steelpannetje en voeg een lepel water toe. Meng dit vervolgens door de droge ingrediënten die in de kom zitten. Zorg dat alles goed gemengd is. Verdeel het granola mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat. En bak gedurende 15-20 minuten. Tussendoor omscheppen zodat de granola niet verbrand, Voeg de laatste 2 minuten de vruchten en zaden toe.