Weight is just a number

Een paar weken geleden was er een hype op social media onder veel fitgirls waarbij zij een progressie foto plaatsten van zichzelf in bikini. En dat is niks nieuws natuurlijk, ik heb dat zelf ook al eens gedaan. Maar dit was niet zomaar een foto. Dit waren foto’s waarbij de meiden hun gewicht bekend maakte. Op de linker foto waren de meiden wat “voller” en op de rechter foto mooi getraind en zag je aardig wat spieren of soms zelfs een sixpack. Het verschil tussen beide foto’s was dan niet alleen de lichamelijke veranderingen maar ook het gewicht. De linker “vollere” (sorry als ik met deze omschrijving mensen voor het hoofd stoot) was namelijk altijd een lager gewicht, dan de rechter  gespierde foto. En dat zorgde nogal voor wat ophef. Want voor eens en altijd werd maar weer bewezen dat je gewicht maar een getal op de weegschaal is.

 

Ja…. Dat verdomde rotgetal op de weegschaal. Ik heb me er jarenlang door laten leiden. Ik heb een hekel aan dat apparaat. In mijn anorexia jaren stond ik er dagelijks op, soms zelfs 3x per dag om te kijken hoeveel ik aangekomen was van mijn eten. Onzin natuurlijk. Maar ik was geobsedeerd. En elk getal boven de 50kg…. Dan was ik moddervet! Ik heb weleens huilend op de weegschaal gestaan. Erop, eraf, erop, eraf. Was ik dan echt zó zwaar? Ik werd intens verdrietig als het gewicht in mijn hoofd te hoog was.

Sinds ik begonnen ben met trainen sta ik er niet meer op. Op de verplichtte maandelijkse weging na. En die had ik vanmorgen. Jezus wat schrok ik in eerste instantie van het getal: 58kg. Halleluja! Mijn oude ik zou hiervan direct depressief geworden zijn. Maar als ik nu in de spiegel kijk…. Ik zie geen dikkerdje. En in mijn hoofd heb ik gelukkig ook niet meer dat anorexia-stemmetje die me naar beneden wilt halen. Maar toch dacht ik even…. Jezus…. Wat een getal.

 

En dan kan ik nu met het verhaal komen: 1 kilo spieren wegen zwaarder dan 1 kilo vet. Maar dat is onzin. Een kilo is een kilo. Verschil is echter…. Dat 1 kilo spieren er op en in jou lichaam heel anders uit ziet en minder ruimte in beslag neemt dan 1 kilo vet. En gelukkig kwam ik vorige week een foto van mezelf tegen van voordat ik met fitnessen begon. De linker foto dus. Waarop ik 53kg woog en mezelf véél te dik vond.

Met trainen zou ik wel ff gaan afvallen dacht ik toen. HA! Heb ik me mooi even vergist. Ik ben juist aangekomen. Maar kijk naar mijn foto’s….. ben ik dikker geworden? Volgens mij niet. Kijk naar mijn gezicht… op welke foto lach ik? Op welke foto ben ik gelukkiger?

 

 

 

Juist. Weight is just a number!