Pompoen Brownie

Het pompoenseizoen is geopend. Al ver voor Halloween lagen de eerste exemplaren in de supermarkten. In alle soorten en maten, van fel oranje tot zachtgroen. Elke pompoen heeft zijn eigen functie en smaak. Zo wordt de flespompoen doorgaans gebruikt om soep van te maken. En de kabocha pompoen (die gekke groene) wordt in de Japanse keuken veel gebruikt voor zoete baksels.

Toen ik nog jong was en thuis woonde, keek ik ook altijd uit naar de pompoengerechten die mijn moeder maakte. Zo maakte zij de meeste fantastische pompoensoep met gember en de meeste heerlijke pompoen/kaneel blokjes uit de oven. Ik weet ook nog de keren dat ik met mijn moeder alle boerderijen in de omgeving afreed om pompoenen uit te zoeken. Mooie tijd.

Nu ik groot en volwassen ben, en op mezelf woon eet ik minder vaak pompoen. Het snijden van deze joekels is best een hoop werk. Zonde eigenlijk want pompoen is ontzettend gezond! Deze groente is rijk aan vitaminen A, C, E, B6, B11, omega 3 en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfor. Doordat we veel bewerkte producten eten tegenwoordig krijgen we een hoop natrium binnen. Het hoge gehalte aan kalium in pompoenen zorgt voor een stabiele bloeddruk en optimale vochtbalans in ons lichaam.

De laatste tijd ben ik dus toch maar het gevecht aangegaan van de mes en de pompoen. Gisteravond maakte ik voor mijn lief nog pompoen uit de oven. En ook voor jullie heb ik een leuk pompoen recept in elkaar gezet. De brownie. Want ja… chocolade willen we allemaal. Pompoen klinkt toch minder spannend.

 

Wat heb je nodig:

  • 150 gekookte pompoen (ik gebruikte de oranje)
  • 2 overrijpe bananen
  • 4 eiwitten
  • 1-2 eetlepels pure cacao poeder
  • 1 eetlepel pindakaas (hihi)
  • eventueel eiwitpoeder voor een extra eiwitboost. 

Wat moet je doen:

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakblik in met kokosolie of bakspray. Snijd de pompoen in stukjes en laat deze zachtjes gaar koken in een laagje water. Ik heb de schil er gewoon aan laten zitten. Scheelt een hoop gedoe. Laat de gekookte pompoen afkoelen. Gebruik een keukenmachine of blender om de bananen, de gekookte pompoen, de eiwitten, de pindakaas en de cacao te mengen. Zodra dit een mooi glad beslag is kan het in het bakblik en de oven in. Bak gedurende 20-25 minuten. Steek eventueel even een mes in de brownie om te kijken of deze al gaar is. 

 

Voedingswaarden voor de hele brownie: 321kcal, 43gr koolhydraten, 14gr eiwit (zonder de eiwitpoeder), 10gr vezels, 8gr vet.