Bloemkoolpizza

Ik ben gek op pizza! Als kind ging ik vroeger met mijn ouders en zusjes elke zomer met de auto naar het Gardameer in Italië. En daar aten we de lekkerste pizza's. Nog steeds zou ik elke week wel een pizza willen eten. En dan absoluut niet de  ongezonde kant-en-klaar exemplaren uit de supermarkt. Maar de verse pizza uit de steenoven zoals deze alleen in Italië gebakken kan worden. Helaas past pizza niet in mijn voedingsschema. Eerlijk is eerlijk... pizza is helaas niet gezond. Het is zeker niet erg om een keer te zondigen met een pizza, patatje of pannenkoek. Maar wel met mate. Daarom leek het me een goed idee om op zoek te gaan naar een gezonde pizza. Eentje die met gerust hart elke week gegeten kan worden zonder schuldgevoel. Eentje die je zelf kan maken en beleggen met de ingrediënten die JIJ lekker vind. En dat is de bloemkool pizza geworden. Het bereiden kost wat tijd, maar geloof me, dat is de moeite waard!

Ingrediënten voor een grote pizza (genoeg voor 2 personen):

  • 1 grote bloemkool (ongeveer 700gram)
  • havermoutmeel
  • 2 eetlepels ongezoete appelmoes
  • 3 theelepels chiazaadjes gemengd met 8tbsp water
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels oregano
  • snufje zout

Voor de topping o.a. tomatenpuree, gesneden tomaatjes, mais, paprika, spinazie, ananas, ham, kipfilet, vis etc.

En aan de slag: meng de chiazaadjes met het water in een bakje en laat deze staan. Na een minuut of 10 hebben de zaadjes het water geabsorbeerd en ontstaat een soort gelei. Snij de bloemkool in stukjes zonder de stronken en doe deze in een sterke blender/keukenmachine. Maal de bloemkool zo fijn mogelijk. Doe het eventueel in etappes als je blender niet zo krachtig is of snel vastloopt. Er ontstaat een natte bloemkoolpap die je in een mengkom kan doen. Voeg de chiazaadjes-gelei toe aan de bloemkool samen met de appelmoes. Meng het goed door elkaar. Je zult merken dat het nog steeds aardig nat is; een goed moment om de havermoutmeel toe te voegen. Voeg net zoveel toe totdat jij het gevoel heb dat er een steviger deeg ontstaat dat enigzins uitgerold kan worden. Voeg de kruiden en citroensap toe. Leg 2 vellen bakpapier op een bakplaat en bestrooi deze met havermoutmeel. Leg de bloemkooldeeg vervolgens op de bakplaat en spreid deze uit. (het is nog steeds wat plakkerig, maar dat is normaal!) Bak het deeg 10-20minuten in de oven op 175graden totdat het krokant geworden is. Haal de bodem uit de oven en bekleed met tomatenpuree, oregano en de toppings naar keuze. Even 5minuten terug de oven in en... voila! Bloemkoolpizza!

 

Enjoy 💗