Mueslirepen met noten & fruit

Het is inmiddels algemeen bekend dat de liga’s en sultana’s van tegenwoordig  een hoop suiker bevatten. Ook de “gezonde” mueslirepen bevatten een hoop toevoegingen en conserveermiddelen.  Op internet zijn ontzettend veel recepten te vinden van zelfgemaakte mueslirepen. De een nog mooier en lekkerder dan de ander. Het voordeel van een mueslireep is dat deze makkelijk tussendoor gegeten kan worden. Bijvoorbeeld op een drukke werkdag of voor een stevige workout. Door de natuurlijke fruitsuikers geven deze repen de nodige energie. En door het toevoegen van ongezouten noten geven de repen ook een langer verzadigd gevoel.

 

Voor jullie heb ik een basisreep gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je er zelf nog een eigen draai aan kan geven. Zo koos ik voor cashewnoten, maar amandelen of pecannoten kunnen ook. De abrikozen en dadels geven een zoete touch. Maar ook hier kan je zelf toevoegen wat je lekker vind. Probeer bijvoorbeeld eens gedroogde vijgen of gedroogde peer.

Wat heb je nodig voor ongeveer 12 repen:

  • 3 grote & rijpe bananen
  • 100ml sojamelk of amandelmelk
  • 275gram havermout(meel)
  • 1 sinaasappel om te raspen
  • 1tl kaneelpoeder
  • 30gram fijngehakte noten (ik gebruikte cashewnoten)
  • 50gram dadels fijngesneden
  • 100gram gedroogde abrikozen fijngesneden

Wat moet je doen?

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een (vierkant) bakblik in met kokosolie en bekleed met bakpapier.  Pureer de bananen in een keukenmachine en voeg de melk en kaneel toe. Rasp de sinaasappel en voeg de geraspte schilstukjes ook toe aan het bananenmengsel. Roer de havermout, noten, dadels en het gedroogde fruit erdoorheen. Schept het stevige mengsel in het bakblik en druk deze goed en gelijkmatig aan. Bak de grote plak muesli in 25 minuten goudbruin. Haal vervolgens de plak uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen. (Laat de oven wel aanstaan!) Snijd de muesliplak en repen. Deze kan je zo groot maken als je zelf wilt. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de mueslirepen erop met de onderkant naar boven. Bak in de oven totdat deze lekker krokant zijn. De muesli repen moeten in een luchtdichte trommel bewaard worden.