Sticky banaan-chocolade cake

Buiten wordt het steeds kouder en binnen steeds warmer met een oven dit constant aanstaat. Het bakken van cakes, taarten en koekjes deed ik al als klein meisje. Samen met mijn zusjes stonden ik op een krukje aan het aanrecht. Onder toeziend oog van mama mochten we vormpjes drukken in het koekbeslag. Het breken van de eieren ging nog weleens mis, en na afloop was er altijd wat tumult; want wie mocht de kom met cakebeslag uitlikken? Met warme herinneringen denk ik terug aan die tijd. Je kan wel zeggen dat de liefde voor bakken met de paplepel is ingegoten. Mijn mama is een echte keukenkoningin!  En ik heb ook een getalenteerd zusje die de koks opleiding heeft gedaan en de mooiste taarten kan maken.

 

Toen ik deze cake ging bakken had ik niet op dit mooie resultaat gerekend. Er zijn al veel cakes en broden op basis van banaan.  Bananen zijn van zichzelf ontzettend zoet en passen daarom perfect in zoete baksels ter vervanging van suiker. Bij het aansnijden van de cake was ik even bang dat deze nog niet gaar was. Het mes kwam er vochtig uit. Maar niets bleek minder waar. De cake was heerlijk “sticky” geworden en smaakt heerlijk! Bovendien is het ook een snack zonder schuldgevoel.

Wat zit erin?

 • 5 bananen
 • 250ml ongezoete amandelmelk
 • 125gr havermout(meel)
 • 1 grote schep eiwitpoeder (indien je dit niet hebt, voeg 50gr extra havermout toe)
 • 2 lepels pindakaas
 • 2tlp bakpoeder
 • 40gr gesmolten kokosolie
 • 50gr dadels in stukjes zonder pit
 • 20gr pure cacao poeder
 • Snufje zout
 • Snufje kaneel

Wat moet je doen?

Pel twee bananen en leg deze in zijn geheel in de vriezer gedurende 20 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. Snijd de andere drie bananen in stukjes en voeg hier de amandelmelk, dadelstukjes en pindakaas bij. Meng alles tot een beslag.. Eventueel mengen in de keukenmachine of blender. Meng apart de havermout met de bakpoeder. Roer vervolgens de droge producten door het natte mengsel en meng totdat een stevig beslag ontstaat. Haal de bananen uit de vriezer. Giet 2/3 van het beslag in het cakeblik. Leg hierop de twee bananen uit de vriezer en giet vervolgens de rest van het mengsel eroverheen. Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak in 40 minuten goudbruin. Blijf de cake tussendoor wel in de gaten houden. De ene oven gaat wat sneller dan de andere. Check met een mes of de cake klaar is. Haal de cake eruit en laat deze  afkoelen voordat je hem in stukken snijdt.