Pindakaas-Jam koeken

Pindakaas & Jam. Het is een bekende combinatie en velen onder ons smeren dit op hun brood. In de verenigde staten en Canada is zelfs de nationale sandwich een dubbele boterham met pindakaas en gelei (jam). In Nederland is deze combinatie soms nog wat vreemd. Maar het hartige van de pindakaas gevolgd door de zoete smaak van Jam. Geloof me, dat is echt lekker. Daarom leek het me leuk om een koek te maken waarbij ik dezelfde sensatie oproep. Nou... dat is gelukt. Het is zelfs lékkerder dan die boterham met Peanutbutter & Jelly. Bovendien is het me ook gelukt om het gezond te houden. Waardoor deze koek een prima tussendoortje is. Ik heb alle stukken op 2 na ingevroren omdat ik ze anders achter elkaar zou opeten.... Door de rode jam heeft de koek ook wat feestelijks en past het ook prima bij de koffie op 1e kerstdag. Dus... aan de slag!

 

Wat heb je nodig:

  • 150gram havermout
  • 60gram dadels zonder pit
  • 100gram pindakaas
  • 1 banaan
  • 2 eiwitten
  • 1tl bakpoeder
  • 5 lepels jam naar keuze (ik gebruikte kersenjam)

Wat moet je doen?

Meng in een kom de havermout, bakpoeder en eiwitten. Om de banaan en dadels te pureren is een keukenmachine of staafmixer handig. Snijd de dadels alvorens in de keukenmachine te gooien al wel vast in kleine stukjes. Voeg het havermout/bakpoeder/eiwit mengsel toe aan het banaan/dadel mengsel. Roer deze in een kom door elkaar. Gebruikt eventueel een spatel.  Voeg de pindakaas toe totdat een stevig deeg ontstaat. Bekleed een bakvorm of cakeblik met bakpapier. Verdeel 2/3 van het beslag gelijkmatig over de bodem van de bakvorm. Schep de lepels jam over de bodem heen en strijk uit. De rest van het deeg verkruimel je en strooi je over de jam-laag heen. Het is prima om nog stukken jam te kunnen zien. Bak de koek in 25-30 minuten gaar op 180 graden. Laat de koek afkoelen voordat je deze in stukken snijdt. Enjoy!