Glutenvrije brood met fruit & noten

Nog een last minute toevoeging aan het kerstontbijt nodig? Ik ben al twee dagen aan het nadenken wat ik zal gaan maken met de feestdagen. Op 1e kerstdag kookt mijn moeder. Maar voor kerstavond en 2e kerstdag wil ik ook wat bakken en maken. Dus ben ik wat recepten gaan uitproberen gisteravond. Dit is er eentje van. Ik heb een glutenvrij brood gemaakt, maar het kan uiteraard ook met normaal brooddeeg.
Voor de luie donders zoal ik; ik gebruikte een kant en klaar pak met broodmix. Niks meer aan doen! Ook in de vulling kan je lekker variëren. Het lekkerste van dit recept? De geur van warm brood in combinatie met geroosterde noten en warm fruit. Onweerstaanbaar. Meteen warm serveren als het uit de oven komt is dan ook wel een must. 
Wat heb je nodig?
 • 300gram kant en klare broodmix
 • 1 zakje gist
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Snufje zout
 • 3 eetlepels chiazaad
 • 150ml water
 • 60gram gedroogde abrikozen
 • 25gram dadels
 • 25gram mulberries
 • 50gram gedroogde vijgen/peer (wat jij lekker vindt!)
 • 25gram rozijnen
 • 2 eetlepels agave siroop of honing
 • 1tl kaneel
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 200graden. Mix de broodmix met de gist, olijfolie en het water in een kom totdat een stevig brooddeeg ontstaat. Plaats deze 30 minuten in de koelkast. Ondertussen kun je het gedroogde fruit en de noten in stukjes snijden. Doe deze in een kom en meng de mulberries, rozijnen en gojiberries erdoorheen. Voeg de agave/honing en kaneel toe en roer goed door. 

 

Haal het brooddeeg uit de oven en plaats de bal op een met bakpapier bekleedde ondergrond. Rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 40x20cm. Verdeel het noot-fruitmengsel over het deeg en rol de zijkanten van het deeg naarbinnen zodat een dichte rol ontstaat. Plaats deze in de oven en bak in 45minuten gaar. Bij mij ging het deeg openstaan. Mooier is als het deeg dicht blijft. (Helaas is mijn oven crap) smakelijk eten!