Waarom goede voornemens vaak mislukken

Wat is het afgelopen jaar weer voorbijgevlogen. Kan jij je nog herinneren hoe je 2016 inging? Had je plannen, ideeën of verwachtingen voor het nieuwe jaar? Heb je bepaalde doelen gehaald? Ja? Ontzettend knap! Want uit onderzoek blijkt dat 92% van alle goede voornemens mislukt. Bijna iedereen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Maar voor je het weet zit je weer in de dagelijkse sleur en ben je vergeten dat je 3x per week zou gaan sporten. Dat je gezonder zou gaan eten en vaker de fiets zou pakken in plaats van de auto. En toch hebben we vaak allemaal plannen in ons hoofd waar we het nieuwe jaar mee gaan beginnen.

 

Maar waarom is het nou zo moeilijk om daadwerkelijk de goede voornemens uit te voeren? En hoe ga je ervoor zorgen dat het in 2017 wél lukt om vaker te gaan sporten en gezonder te gaan eten?

Volgens Stanford-Psycholoog Kelly McGonigal mislukken goede voornemens omdat deze gebaseerd zijn op "moeten". Ik moet afvallen. Ik moet stoppen met roken. Ik moet gezonder gaan eten. Allemaal voornemens die eigenlijk voelen als een verplichting. Een andere reden is dat men vaak onrealistische doelen stelt en te hoge verwachtingen heeft van zijn eigen voornemens. Bijvoorbeeld 15kilo afvallen in drie maanden tijd. Dat is onhaalbaar en zorgt ervoor dat je jezelf onder druk gaat zetten en het plezier wegneemt. Ik móét afvallen. Zo. Snel. Mogelijk.

 

Dus.... Hoe zorg je er ervoor dat je de doelen dit jaar wel gaat halen?

 

  1. Stel haalbare doelen op die realistisch zijn en zorg ervoor dat je deze doelen kan meten. Bijvoorbeeld afvallen. Neem hiervoor de tijd en begin niet met een crashdieet. Blijvend gewichtsverlies vraagt om motivatie en doorzettingsvermogen op de lange termijn. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, maar doe 1x per 6 weken een vetpercentage meting. Ontzeg je zelf niet alles want dan voelt het als een verplichting. Leer jezelf aan dat een gezond lichaam om een gezonde leefstijl vraagt.

  2. Stel niet teveel doelen op maar focus je liever op één doel. Op die manier kan je je 100% inzetten en leg je niet teveel druk op jezelf. Je kan wel doelen stellen binnen jouw doel. Dus naast het afvallen ook meer gaan sporten, vaker de fiets pakken en minder alcohol drinken.
  3. Neem kleine stappen. Begin met gezonder eten, bijvoorbeeld meer groente eten en meer water drinken. En breidt dit elke week uit.
  4. Zoek hulp bij het behalen van je doelen. Ga trainen met je partner of beste vriend(in). Schrijf je in bij een sportclub of neem een personal trainer of diëtist in de arm. Op die manier heb je een stok achter de deur en sta je er niet alleen voor.
  5. Vier kleine successen. Je hoeft niet te wachten totdat je het uiteindelijke streefgewicht of fitnessdoel behaald hebt. Beloon jezelf met een nieuwe sportoutfit of dagje sauna,
  6. onthoud: Summerbody's are made in de winter.

 

Mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar? Studeren! En werken aan een goed getraind lichaam. Sterker worden en meer spiermassa opbouwen. Dat kost een aantal maanden, dan wel niet het hele jaar. En daarom heb ik straks ook een personal trainer van Fittunit Nijmegen die me gaat coachen. Wees niet bang om hulp te vragen in de sportschool.  En zorg er vooral voor dat je iets kiest wat je leuk vind en gemotiveerd kan houden!