Rauwe wortel/dadel bites

Een nieuwe favoriete snack! Deze wortelhapjes zijn ontzettend makkelijk te maken en een oven is niet nodig. Ik heb altijd een zak worteltjes in de koelkast liggen voor mijn wortelhavermout. Maar toen ik een paar dagen niet thuis was bleef de zak met wortels liggen en ging bijna over datum heen. Dus toen moest er snel iets gebakken worden. Maar ik had geen zin om mijn krakkemikkige oven aan te zetten. Het eten van rawfood is een tijd een enorme rage geweest. En nog steeds zweren veel mensen erbij. Rawfood is ongekookt en onbewerkt voedsel. Bij het bereiden van maaltijden komt de temperatuur niet hoger dan 42 graden. Hierdoor eten aanhangers vaak enkel groente, fruit, zaden, kiemen, noten en zeewier. Niks voor mij dus. Maar.... door deze stroming ontstonden er wel veel leuke en lekkere recepten voor rawfood snacks. En ik wilde er ook eentje maken van mijn zak wortels. Ik vind deze wortel/dadel/noten hapjes persoonlijk erg lekker geworden en ben dan ook erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

 

Wat heb je nodig?

Voor de wortel-bites

  • 300gram geraspte wortels
  • 150gram Medjool dadels
  • 100gram havermout (of andere meelsoort)
  • 4 eetlepels kokosrasp
  • 1tlp kaneel

Voor de Toplaag

  • 150gram cashewnoten (2 uur geweekt in water)
  • 30gram gesmolten kokosolie
  • sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels agavesiroop of honing

Aan de slag!

Begin met de wortel-bites, rasp de wortels met de hand (of nog liever) in een keukenmachine. Doe de dadels in de keukenmachine erbij zodat deze fijngemalen worden. Doe dit mengsel in een kom en voeg de havermout en kaneel toe. Voeg als laatste de kokosrasp toe. Kneed tot een deegbal. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel dit deeg egaal over de gehele bodem. Plaats dit in de koelkast.

De toplaag: De cashewnoten hebben geweekt in water en kunnen afgegoten worden. Doe de cashewnoten in de keukenmachine en voeg de kokosolie, sinaasappelrasp en honing toe. Meng totdat een romige massa ontstaat. Verdeel dit vervolgens over de wortellaag en plaats het geheel nog enkele uren in de koelkast. Of een uur in de vriezer. Hierna is de wortel/dadel cake makkelijk in stukjes (bites) te snijden. Let op; doordat het product rauw is, is het beperkt houdbaar!