Eiwitrijke appel/rozijnen crumble met jam

De afgelopen week heb ik op instagram ontzettend veel soorten crumbles voorbij zien komen. De een nog mooier en lekkerder dan de ander. Ik kreeg zelf steeds meer zin om dit ook te gaan maken (en op te eten). Maar het bleek moeilijk om een recept op te schrijven die nog niet gemaakt was. Daarom dacht ik terug aan de appelcrumble die mijn moeder vroeger altijd maakte. Het was ons favoriete toetje. En niemand maakte deze zo lekker als mama. Omdat we met vijf mensen thuis zijn werd er altijd een hele grote ovenschaal gemaakt. Er waren twee varianten; die met vanille vla en met jam. De hele rage van healthy met havermout en zonder suiker bestond toen nog niet. De appelcrumble werd dus gewoon gemaakt met bloem, suiker, honing, volle vanille vla en eieren. En we schepten gerust twee keer op totdat de hele schaal leeg was. Niet veel later bedacht mama de appelcrumble met jam. Die vond ik het allerlekkerste! De zoete maak van jam... de zachte en warme appels... de crunchy crumble.... Ik kreeg er trek in! En daarom besloot ik gister om het recept van mama te gebruiken en hier een gezondere draai aan te geven. Bovendien maakte ik de crumble extra eiwitrijk om mijn eigen sportprestaties te kunnen verbeteren.

Wat zit erin?

Voor een flinke schaal zoals op de foto

 • 3 appels
 • 2 eiwitten
 • 125gram havermout
 • 28gram (1 schep) eiwitpoeder
 • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
 • 2 lepels agavesiroop (honing mag ook)
 • handje rozijnen
 • eventueel ander gedroogd fruit (vijgen, dadels, abrikozen)
 • 4 lepels suikervrije jam (aardbei, kers, abrikoos)
 • snufje kaneel
 • snufje zout

Wat gaan we doen? Verwarm de oven voor op 180graden. Bestrijk een ovenschaal met een beetje kokosolie of bakspray. Schil de appels en snijd in stukjes. Verdeel deze appelstukjes over de ovenschaal en strooi het handje rozijnen erover heen. Plaats dit 25minuten in de oven of totdat de appels zacht geworden zijn. Maak ondertussen de crumble door alle droge ingrediënten in een kom te doen. Voeg vervolgens de eiwitten, gesmolten kokosolie en agave/honing toe. Meng het geheel met je handen tot een crumble. Haal de warme appels uit de oven en voeg eventueel nog wat gedroogd fruit toe. Bestrijk dit met de suikervrije jam. Hierna verdeel je de crumble over de appels en jamlaag en plaats je de schaal nog 20minuten in de oven. Smakelijk eten!