Cranberry Blondie Cake

Het allerleukste om te bakken vind ik toch wel cake & brownies. Er zijn zoveel soorten cakes, koeken en brownies te bedenken dat de variatie mogelijkheden eindeloos zijn. Toch probeer ik elke keer weer iets nieuws toe te voegen, of iets anders te doen. Soms mislukt mijn creatie en soms komt er iets geweldigs uit. Zo ook vandaag. Bij het maken van deze Cranberry blondie. Waarom blondie? Omdat deze gezonde cake gemaakt is van enkel "witte" producten. Zoals eiwitten, kokoswater, en havermout. Een blondie is de tegenhanger van de Brownie. Zo gebruikte ik in dit recept 50 gram witte crispy chocolade. Terwijl in brownies vaak melkchocolade of cacaopoeder gebruikt wordt. Dit verklaart ook de kleur van de meeste brownies. De mix van rode, zoete cranberry's en een vleugje witte chocolade is hemels. En het allermooiste is: de chocolade is het enige "ongezonde" in dit hele recept. En zoals je leest staat het tussen aanhalingstekens omdat ik van mening ben dat chocolade gewoon hoort in de voeding. Mits met mate natuurlijk. Jezelf lekkernijen ontzeggen heeft vaak een averechts effect. Vandaar dat ik het gewoon regelmatig in een recept verwerk. 

Wat zit erin deze heerlijke cake?

 • 2 rijpe bananen
 • 15gram gesmolten kokosolie
 • 75gram gedroogde cranberry's 
 • 50gram gedroogde appel
 • 150ml kokoswater
 • 110gram eiwitten
 • 100gram havermout
 • 10gram bakpoeder
 • 50gram witte crispy chocolade
 • 50gram witte chocolade (of vanille) eiwitpoeder 

Voor de Icing:

 • 200gram magere kwark of yoghurt
 • 2 lepels kokosolie
 • 2 lepels honing

 

 

Aan de slag: verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier en plaats deze even opzij. Pel de bananen en breek in stukken. Smelt de kokosolie en breek de witte chocolade in stukjes. Meng alle ingrediënten voor de cake in een keukenmachine, behalve het fruit! Mix totdat een glad mengsel ontstaat. Doe het beslag in een mengkom en roer daar de cranberry's doorheen. Snijd de gedroogde abrikozen en appel in stukjes en meng deze vervolgens ook door het cake-beslag. Giet het beslag in het cakeblik en plaats in de oven. Bak de blondie gaar op 150 graden gedurende 50 minuten. Laat de cake na het bakken goed afkoelen buiten de oven. Hierna kan de icing gemaakt worden. Smelt de kokosolie en roer dit door de kwark/yoghurt heen. Giet vervolgens de honing erbij. Het icing-mengsel kan je hierna over de cake heengieten.