Gezonde Tiramisu

Gezonde Tiramisu.... Is dat mogelijk? Bestaat er een recept voor Tiramisu zonder suiker en met minder vetten? En het liefst ook nog laag in koolhydraten?

 

Ja.... Deze heb ik zojuist voor jullie gemaakt. Graag gedaan. Het was een beetje op de gok, en ik ga ook eerlijk toegeven. Het is niet zo lekker en smeuïg als de échte Italiaanse lekkernij. Maar het komt aardig in de buurt. En ik weet zeker dat je er indruk mee maakt op jouw gasten. 

 

Tiramisu wordt meestal gemaakt met lange vingers. Deze zijn gedrenkt in sterke koffie. Vervolgens komt er nog biscuit bij, mascarpone, eieren en cacao. Ontzettend lekker. Ik heb in mijn leven al vaak goede Tiramisu mogen proeven. En wanneer ik in Italië kom zal ik het ook zeker gaan bestellen. En toch wilde ik graag een gezondere variant maken. Met ook nog extra eiwitten (want ja.... spierballen groeien niet vanzelf) De basis is nu kwark. En omdat kwark van zichzelf erg zuur is koos ik voor vanille kwark van Lindahls. Maar elk soort kwark mag. Als het maar past in het recept (aardbeien kwark is dus geen goed idee) De bodem is gemaakt van havermout. In plaats van koekjes. Lekker....!

Voor 4 grote stukken (zoals op de foto) heb je het volgende nodig

 

Voor de bodem:

 • 100 gram havermout 
 • 10 gram bakpoeder
 • 3 eiwitten
 • 2 zakjes oploskoffie
 • 20 gram custard
 • 20 gram eiwitpoeder vanille (weglaten kan ook)

Middelste laag:

 • 400 gram kwark
 • 4 gelatine blaadjes
 • 20 gram eiwitpoeder vanille/ white chocolate oid (weglaten kan ook)

Bovenste laag:

 • 100 gram pure chocolade (meer mag ook)
 • 2 eetlepels kokoslie
 • 1 eetlepel water
 • cacaopoeder

 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier zodat deze alvast klaarstaat. Maak eerst de bodem voor de Tiramisu door alle ingrediënten te mixen in een sterke keukenmachine. Druk het kruimelige mengsel plat in het bakblik. Plaats deze in de oven gedurende 20-25 minuten. Laat de bodem buiten de oven goed afkoelen.

 

Maak nu de middelste laag. Week de gelatine in lauw water totdat deze zacht zijn. Doe de kwark in een kom en roer de eiwitpoeder erdoorheen. Zet een klein pannetje op het vuur met 2 eetlepels water erin. Roer hier de gelatine doorheen totdat het opgelost is. Giet dit door de kwark en roer goed door. Schep de kwark op de bodem, verdeel goed en plaats in de koelkast. Nu kan het opstijven.

 

Gebruik het pannetje opnieuw om de chocolade te smelten samen met de kokosolie en het water. Giet dit chocolade mengsel over de kwarklaag en bestrooi nog met cacao poeder. Terug de koelkast in. En laat het nu helemaal opstijven. Dit kan 1-2 uur duren

 

Succes!