Basis tips om te Foodpreppen

Een veel voorkomende vraag is; hoe kan ik ervoor zorgen dat ik gezond(er) ga eten zonder dat het mij veel (extra) tijd en energie kost? Mijn antwoord daarop is altijd: ga Foodpreppen! 

 

Foodpreppen is het voorbereiden van je maaltijden. Bijvoorbeeld voor je werk, school of stage. Maar ook als je het thuis gewoon erg druk hebt en niet drie keer per dag in de keuken wilt staan om te koken. Een goed voorbereide Foodprep zorgt ervoor dat je rond etenstijd geen stress hebt over wat er gegeten moet worden én dat je minder snel in de verleiding komt om van je gezonde voedingsschema af te wijken.  Met Foodpreppen bespaar je tijd, je kookt immers maaltijden voor meerdere dagen in één keer. Ook bespaar je geld door groter inkopen te doen. En je verspilt minder voedsel. 

 

Aan het begin van mijn werkweek doe ik altijd de weekboodschappen en duik ik een uur de keuken in. Ik maak dan bakjes met lekkere en gezonde maaltijden. Deze kunnen in de koelkast en in de vriezer. Op werkdagen hoef ik dan alleen een bak uit te kiezen en in mijn koffer te doen. 

 

Omdat Foodpreppen zoveel voordelen biedt, heb ik voor jullie een aantal "beginners-tips" op een rijtje gezet!

1. Koop bakjes van verschillend formaat die ovenbestendig zijn.

Je kan verschillende maaltijden maken. Van warm avondeten tot kleine snacks. Zorg er daarom voor dat je bakjes van verschillend formaat in huis hebt. Houd ook rekening met de locatie waar je het op gaat eten. Is er een oven of magnetron? Zorg er dan voor dat de bakjes tegen hoge temperaturen kunnen. Er zijn ook weggooi aluminium bakjes verkrijgbaar die dan ideaal zijn.

 

2. Plan vooruit en doe in één keer de boodschappen. 

Bekijk voorafgaand aan jouw werkweek hoe de dagen eruit zien. Ben je bijvoorbeeld met het avondeten thuis of draai je juist een nachtdienst. Plan voor elke dag hoeveel maaltijden er "klaar moeten staan" Houd ook rekening met sportdagen. Wellicht heb je dan een extra (eiwitrijke) maaltijd nodig. Maak vervolgens een lijst met het aantal maaltijden en hoeveelheid snacks.Op basis daarvan kan je een boodschappenlijst gaan maken. Doe de boodschappen in één keer zodat je op werkdagen niet terug naar de winkel hoeft. Kijk eventueel naar aanbiedingen en sla groot in. Het is geen enkel probleem om meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te eten

 

3. Kies voor drie basis componenten.

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden als het gaat om koken en foodpreppen. Maak het jezelf makkelijk en kies voor simpele, voedzame maaltijden. Ga uit van drie basis componenten; eiwitten (vlees, vis vegetarisch), koolhydraten (pasta,rijst, aardappel, granen) en groenten. Deze kan je in grote getale maken en dan over de bakjes verdelen. Weeg de componenten na het koken af zodat elk bakje ongeveer evenveel van alles bevat. Zorg ervoor dat de helft van het bakje gevuld is met groenten, 1/4 met eiwitten en 1/4 met koolhydraten. 

 

4. Varieer met snacks

Tussendoortjes zijn erg geliefd. Zorg er dan ook voor je er wat te kiezen valt. Fruit blijft een goede keuze, evenals rauwkost. Maar ook een goed idee is om voorafgaand aan de werkweek iets te bakken. Bijvoorbeeld gezonde koeken, kwarkbrood of bananenbrood. Zeker op sportdagen kan het fijn zijn als je een proteïne reep bij je hebt. Ook het maken van smoothies is en blijft lekker. 

 

5. Denk na over textuur en kleur

Wanneer je op het werk een bak eten opentrekt wat twee dagen geleden bereid is, dan moet het er wel nog lekker uitzien. Ook moet het voedsel niet slap of onsmakelijk worden wanneer het wordt opgewarmd in de oven of magnetron. Houd hier rekening mee bij het doen van de boodschappen. Een bak met felgekleurde groentes (wortel, paprika, doperwtjes) ziet er veel beter uit dan slap gekookte champignons.

 

6. Labelen

Na het bereiden van de maaltijden is het natuurlijk leuk om de bakken te gaan labelen. Hier kan je opzetten wat erin zit en wanneer de maaltijd bereid is. Eventueel kan je er als fanatieke sporter ook nog opzetten hoeveel gram eiwitten en koolhydraten er inzit. 

Nog een paar laatste tips:

  • Begin klein (voor 1-2 dagen) en breid dit langzaamaan uit totdat je de smaak te pakken hebt,
  • Onthoud; maximaal 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
  • Ook sauzen kunnen in grotere porties gemaakt worden en ingevroren. 
  • Snijd vers fruit in stukjes en mix alle soorten in verschillende zakjes. Deze zakjes kan je invriezen. Wanneer je een smoothie wilt hoef je er alleen maar een zakje uit te halen. 
  • Maak volop gebruik van (verse) kruiden. Deze geven veel meer smaak aan de maaltijden.