Review Up & Go

Aan mij de eer om de ontbijtdranken van het populaire merk Up & Go te gaan testen. Afkomstig uit Australië en nu verkrijgbaar in Nederland, de eiwit- en energierijke proteïne dranken. Ontwikkeld onder het mom van "snel, makkelijk en voedzaam" Ideaal voor degene die in de ochtend weinig tijd hebben om te ontbijten of weinig trek ervaren. 

 

Wat is het?

De kleurrijke pakjes van Up & Go zijn bedoeld als kant-en-klare ontbijtdrank. Verkrijgbaar in vier smaken; aardbei, vanille, banaan & honing en chocolade. Gemaakt van haver, melk en extra vitaminen en mineralen (vitamine D, C, B6 en B12) Verder zit er natuurlijk ook conserveermiddelen in.

 

Wat claimt Up & Go te zijn?

Houdt je vast... het is een hele lijst:

  • bomvol vezels 
  • zonder stukjes en eenvoudig te drinken
  • eiwitrijk en bomvol calcium
  • bevat maar 1% vet
  • tarwevrij
  • vullend & verzadigend
  • geeft kick-start aan jouw dag

Waar is het te koop?

Geloof me... deze dranken wil je proberen! En dat kan heel makkelijk. De producten zijn te koop bij de Albert Heijn in het zuivel schap. Een pakje kost €1,59

En... hoe smaakt het?

Over smaak valt te twisten, maar voorop staat zonder meer dat de ontbijtdranken ontzettend lekker zijn! De Up & Go chocolade is by far mijn favoriet. Waarom? Omdat je gewoon echt chocolademelk aan het drinken bent. Zoals belooft geen vieze stukjes. Dat is een plus voor de dranken. En het verzadigd ook erg goed. De banaan en aardbei zijn lekker fris en niet te zoet. De Vanille is zoals het hoort te zijn; vanille en weinig poespas. 

 

Hoe zit het met de voedingswaarden?

Elk pakje bevat 330ml. En dat is ook echt genoeg, met een pakje zit je vol. De voedingswaarden vallen mij in sommige opzichten mee, maar helaas soms ook tegen. Om met mijn favoriet te beginnen:

Up & Go Chocolade

Per 330ml: 218 kcal / 3,3 gram vetten / 30 gram koolhydraten (21 gram suikers) / 12,6 gram proteïne / 8,1 gram vezels

De hoeveelheid eiwitten is prima, een gemiddelde eiwitreep bevat rond de 12-25 gram eiwitten. Ter vergelijking; dat is evenveel als 2 gekookte eieren. De hoeveelheid suikers vind ik wel zorgelijk. Het grootste gedeelte van de koolhydraten bestaat uit suikers. En dat zou voor mij een reden zijn om deze drank niet te nemen. In een glas gewone (volle) chocolademelk zit 29 gram suikers, in het pakje up & Go 21 gram 

Up & Go Strawberry/ Raspberry

Heerlijk fris van smaak! Drinkt makkelijk weg en ook deze verzadigd goed. Deze variant zou perfect zijn op een warme zomerdag. De voedingswaarden

Per 330ml: 212 kcal/ 3,4 gram vetten/ 28,5 gram koolhydraten (21 gram suikers) / 12,8 gram proteïne/ 7,8 gram vezels.

Ook voor deze geldt de hoeveelheid eiwitten en vezels zijn keurig. Voor een ontbijt is 212 calorieën ook niet veel. Gemiddeld bevat een ontbijt tussen de 300- 450kcal. Dus met deze drank scoor je laag. De hoeveelheid suikers is weer hoog. In een glas Fristi zit minder suiker: 20,2 gram.

Up & Go Vanilla

Yes... deze is óók lekker. Ik snap wel waarom deze dranken een hit zijn in Australië. Misschien wel door de suikers die erin zitten, maar hey.... Het verzadigd en geeft daardoor wel energie. De vanille is ook goed te gebruiken in andere gerechten. Zoals een kom havermout aangemaakt met deze vanille drank. Of wat dacht je van pannenkoeken?!

Per 330ml: 211 kcal/ 3,3 gram vetten / 28,5 gram koolhydraten (21 gram suikers) / 12,7 gram proteïne / 7,7 gram vezels. 

Ook deze scoort erg goed bij de eiwitten en vezels. En in calorieën erg laag. Voor de suikers geldt hetzelfde als bij voorgaande ontbijtdranken. Helaas aan de hoge kant.

Up & Go Banaan / Honing

Nog een winnaar als het om smaak gaat. Niks op aan te merken. Een volle en heerlijke bananensmaak. 

Per 330ml: 211 kcal/ 3,3 gram vetten / 28,5 gram koolhydraten (21 gram suikers) / 12,7 gram eiwitten / 7,7 gram vezels.

Wat smaak betreft komt deze op nummer twee voor mij. De voedingswaarden zijn bijna gelijk aan de andere dranken. Het drinkt makkelijk weg en geen nare bijsmaak. Prima als ontbijt en/of tussendoortje wanneer je druk bent.

Eindoordeel....!

De dranken zijn ontzettend lekker en makkelijk mee te nemen. Ideaal wanneer je veel onderweg bent en/of geen tijd hebt om te ontbijten. Maar ook als tussendoortje zijn de dranken erg handig. Qua voedingswaarde is de hoeveelheid suikers erg hoog. Dat is een minpunt. En voor een volwaardig ontbijt is de hoeveelheid calorieën ook wat laag. Een gemiddeld ontbijt hoort tussen de 300 en 400 calorieën te bevatten. Een drankje bevat rond de 200 calorieën. Het is dus verstandig om er iets bij nemen. Bijvoorbeeld een snee brood met kip of een plak kwarkbrood/ bananenbrood

 

Ik zou de dranken zeker nog eens kopen, maar niet ter vervanging van een maaltijd. Wel na of voor het trainen of als tussendoortje!