Ik word weer vegetariër !

Samen met Thomas heb ik de afgelopen weken een aantal documentaires gekeken. En die hebben mij toch over de rand geduwd om vegetarisch te worden. Er is veel ophef geweest over "What the Health". Een documentaire op Netflix waarin duidelijk propaganda wordt gevoerd om Vegan te worden. Enigszins overdreven en de meeste beweringen zijn niet eens wetenschappelijk onderbouwd. Zoals dat het eten van één kippenei even schadelijk is als het roken van vijf sigaretten. En dat niet suiker, maar vet de oorzaak van diabetes is. Wanneer je rationeel en logisch nadenkt weet je dat veel van de beweringen niet kloppen en bedoeld zijn om bang te maken. Echter, niet iedereen heeft alle kennis in huis om te beseffen dat er gemanipuleerd wordt. Ook ik ben me erin gaan verdiepen. Welke beweringen zijn nou juist? Wat zijn de voordelen van vegan? Is het te combineren met sporten?

 

Waarom ik dat gedaan heb? Omdat ik toch schrok van alle beelden. Van de dieren, de ziektes, de westerse maatschappij. En omdat ik altijd kritisch naar mijn eigen voeding blijf kijken.  

Vegetarisch v.s. vleeseten. 

Toen ik jong was en nog thuis woonde heb ik ook een tijd vegetarisch gegeten. Mijn oudste zus begon ermee na een bezoek aan een veehouderij. Het aanzicht van slachtvee maakte veel indruk en zorgde ervoor dat wij gedurende lange tijd geen vlees meer wilde eten. Het aanbod aan vegetarische producten was toen nog nihil. Tofu, quorn en gepaneerde kaasschnitzels. 

 

Tegenwoordig is een vegetarische en vegan lifestyle helemaal hip. Iedereen heeft zijn eigen redenen om het vlees links te laten liggen. Voor jullie wilde ik de voor-en nadelen op een rij zetten. Deze hebben mij namelijk overtuigd om ook te stoppen met het eten van vlees en sommige andere dierlijke producten.

Vleeseten v.s. welvaartsziekten

Volgens de documentaire "what the Health" hangt het eten van dierlijke producten zoals (bewerkt) vlees, eieren en zuivel samen met het ontwikkelen van welvaartsziekten. Maar is dit ook waar? Het gaat dan met name om overgewicht (obesitas), hart-en vaatziekten en diabetes. Hart-en vaatziekten (waaronder ook verhoogd cholesterol gerekend mag worden) ontstaan doordat de bloedaders in het lichaam dichtslibben. Hier zijn meerdere oorzaken voor: ongunstige samenstelling van het cholesterol gehalte, diabetes, verhoogde bloeddruk, overgewicht en een ongezonde levensstijl. Er is wetenschappelijk bewijs dat grote hoeveelheden alcohol, transvetzuren, rood vlees en bewerkt vlees het risico op hart-en vaatziekten verhogen (bron: voedingscentrum).  Daartegenover staat dat groente, fruit, noten, peulvruchten, vis en volkoren producten (vezels) het risico juist verlagen. Het eten van eieren (1 ei per dag) heeft géén verhoogde kans m.b.t. ontwikkelen van hart-en vaatziekten (bron: Journal of the American College Nutrition). Echter is het eten van vlees slechts één van de factoren. Roken, weinig bewegen en veel & vet eten verhogen ook de kans op aderverkalking.  

 

Kleine noot; vlees staat tegenwoordig op de lijst met kankerverwekkende stoffen van de WHO 

Waarom dan vegetarisch? 

Dat is een goede vraag. Kijk, ik at al veel vegetarische producten. Het aanbod is tegenwoordig enorm groot. En de meeste vegetarische producten bevatten evenveel eiwitten als een portie kip. Bovendien is het ook erg lekker én beter voor het milieu. En dit laatste is wel belangrijk. Het eten van vlees is namelijk milieubelastend. Voor elke kilo vlees is twee tot zeven kilo voer nodig wat allemaal verbouwd moet worden. Ook zorgt veeteelt voor mest en broeikasgassen. 

 

Daarnaast heb ik gewoon een zwak voor dieren. Het dierenleed grijp mij enorm aan. Als ik op de snelweg een vrachtwagen met koeien of varkens inhaal krijg ik als een brok in mijn keel. Het is niet nodig dat zij geslacht moeten worden zodat ik kan eten. Als ik vegetarisch eet, bespaar ik het leven van 727 dieren! Een portie peulvruchten is ook lekker en een stuk gezonder. Ik hoef geen plof kip aangevuld met water meer. Of gehakt met meer vet dan eiwitten. 

Krijg ik wel alle voedingsstoffen binnen met een vegetarisch dieet?

Nee. Dierlijke producten bevatten vitamine B12 die nergens anders uit te halen zijn. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede. Een B12 supplement is dus noodzakelijk. Echter, in sommige vegetarische producten wordt het steeds vaker toegevoegd! Ook de omega-3 visvetzuren zijn essentieel voor de hersenen. Een visolie capsule is daarom aan te raden. 

 

Ik ben ook gestopt met dierlijke zuivel. Omdat ik daarvan een opgezette buik krijg. In plaats daarvan gebruik ik soja yoghurt en soja kwark. Het is daarom belangrijk om te letten op de calcium inname.

 

Het aanbod vegetarisch is enorm. Zelfs de Lidl verkoopt tegenwoordig groente balletjes, vegetarische hamburgers en falafel. En ik ben fan van het merk Vivera

 

Het is belangrijk om gevarieerd te eten wanneer je vegetariër bent zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet volop groente, granen, peulvruchten en vleesvervangers. Ook noten kunnen een goede bijdrage leveren. 

En in combinatie met sporten dan?

Dierlijke producten zijn een grote bron van eiwitten voor de meeste sporters. Echter zijn er steeds meer fitness atleten die vegetarisch of zelfs vegan zijn. Het is gewoon mogelijk. De eiwitten moet je halen uit andere producten. 

 

Ik ga deze levensstijl voor nu alleen volgen. Echter is Thomas ook een grote voorstander en zal hij meedoen. Tenminste, op de dagen dat we samen eten. Een parttime-vegetariër dus! 

Houd mijn website en sociale media in de gaten wanneer je wilt weten hoe het vegetarische voedingspatroon verloopt!