Waarom ik ga bulken

Persoonlijke Blog

 

Ik ben al een tijd aan het trainen. Krachttraining. Meestal 5 à 6 dagen per week. Daarbij eet ik "gezond". Tussen aanhalingstekens inderdaad. Want iedereen heeft zijn eigen ideeën bij gezond eten. Ik heb een split schema waarbij ik elke grote spiergroep (rug, benen, borst) twee keer per week train. De kleine spiergroepen pak ik bij deze trainingen mee (biceps, triceps, schouders). En ohja... had ik al gezegd dat ik "gezond" eet en mijn voeding netjes bijhoud? Mijn streven is altijd om 2000 calorieën per dag te delen. Realiteit is dat ik vaak de 1600 niet eens haal. Waarom niet? Omdat mijn gedachten soms heel NEGATIEF zijn.

Het is een beetje persoonlijk, deze gedachtes. Ik werk dagelijks aan een mooi instagram account. Maak met veel plezier recepten en ga graag trainen voor een fit en sterk lichaam. Maar ik ben ook vaak  onzeker. En die gedachten zijn psychisch. Ik heb jaren gekampt met eetstoornissen; boulimia en anorexia. En dit heb ik overwonnen! Echt 100%. Maar helaas heb ik nog steeds gedachtes als: "niet teveel eten, dan wordt je dik"

of "laten we maar wat minder eten vandaag, je wilt toch een sixpack?" En het zijn DIE gedachtes die ervoor zorgen dat ik niet het lichaam heb waar ik voor train. En hiermee wil ik NIET zeggen dat ik mijzelf dik vind. Of lelijk. Absoluut niet. Hiermee wil ik zeggen dat ik beter kan. Dat ik sterker kan zijn. 

Hoe gaan de trainingen nu?

Kijk... ik train prima. Ik heb een goed schema en nog belangrijker; ik heb plezier in wat ik doe. En daarbij track ik redelijk netjes mijn voeding. Maar waarom boek ik dan niet het gewenste resultaat? Waarom ben ik nog niet daar waar ik zijn wil? Omdat ik bang ben......

Ik ben bang om af te wijken van het vertrouwde. Bang voor verandering en/of voor het onbekende. Logischerwijs moet je méér eten om spieren op te bouwen. Ze groeien niet vanzelf. Ik eet te weinig om spieren op te bouwen, en ik ben bang om aan te komen. En die gedachtes stammen nog af uit mijn eetstoornis-periode. Want enerzijds ben ik happy met mijn huidige shape. Anderzijds zou ik toch meer spierontwikkeling zien. 

 

Maar ik durf het niet alleen. Ik ben bang om aan te komen. En daarom heb ik hulp ingeschakeld. Niemand minder dan Bart (van DeWinter Personal Training) gaat mij helpen. En dat is fijn. Iemand met heel veel ervaring én kennis. Bart is enorm gemotiveerd om het beste uit iemand te halen. Hij heeft al vele mannen en vrouwen begeleid. Ook naar bijvoorbeeld een fitness wedstrijd. Al zijn trainingen zijn wetenschappelijk onderbouwd, hij kijkt écht naar het lichaam en past de trainingen daarop aan. Hij heeft geluisterd naar mijn doelen en wensen. Hij gaat mij helpen bij het afleren van slechte gewoontes en het verbeteren van mijn shape. 

Wat ga je nu doen dan?

Ja... dat is nu wel te raden. Ik ga voor het eerst in mijn leven beginnen aan een Bulk. Een clean bulk, dat wel gelukkig. Voor degene die niet weten wat bulken is: een geleidelijke toename in de calorie-intake waardoor je lichaam spieren (en wat extra) vet kan gaan aanzetten. Je gaat meer calorieën eten. Door de toename van energie kan je zwaarder trainen (spiergroei) en spieren opbouwen. Dit gaat altijd gepaard met toename van vet. Dit train je er na een x aantal maanden weer af d.m.v. cutten. 

 

Kortgezegd: ik ga expres meer eten om aan te komen.

En dat is natuurlijk geheel tegenstrijdig met mijn eerdere gedachtes dat ik misschien "wat minder moet gaan eten". Het is ook niet is wat je zomaar ineens kan gaan doen. Het is niet aan te raden om alles te gaan eten wat los en vast zit. De calorieverhoging moet geleidelijk gaan. Per week de intake verhogen. Monitoren hoe mijn lichaam reageert en hoeveel ik aankom. Voor nu is een gewichtstoename van 150-200 gram per week voldoende. 

 

Mijn coach Bart een voedingsschema gemaakt met 6 maaltijden bestaande uit voedzame en energierijke producten. Hierdoor kan ik optimaal trainen en heb ik toch het gevoel normaal en "gezond" te eten. Elke week is er een check-up. Hoe gaat het? Wat kan er beter? Hoe voel je je? En elke week zal alles aangepast worden indien nodig. En dat is goed, iemand die constant de training en voeding kan bijschaven. 

 

Daarbij ga ik 2x per week met Bart trainen en 2x alleen. Ja.. dat lees je goed. Ik ga van 6x per week naar 4x per week. Dat wordt even wennen. Maar het is voor een vrouw beter om niet te vaak te trainen en mijn spieren te laten groeien in rust. Naast de krachttraining ga ik me focussen op andere sporten zoals pilates en yoga. 

Nieuwsgierig?

De komende drie maanden ga ik dus bulken. Onder begeleiding en toezicht van Bart. En ik wil jullie graag meenemen in dit traject. Op social media staan vaak de beste en mooiste foto's van fitgirls. Maar hoe zijn ze gekomen tot deze shape? Ik kan nergens informatie vinden over hun bulk. Hoe dit gegaan is. Terwijl dit een belangrijke fase is, die veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt. En daarom wil ik dit wél eerlijk met jullie gaan delen. 

 

Neem vooral ook even een kijkje op de Facebook pagina van Bart. Hij zal de komende periode vaker in mijn verhalen voorbij komen. Ik hoop veel van hem én over mijzelf te gaan leren.