Update: mijn eerste week Bulken

Vorige week maandag ben ik gestart met mijn bulk. En inmiddels dus dik een week bezig. Daarbij heb ik een aantal keer getraind met Bart De winter (Personal training) Het leek me leuk om even een korte update te geven van de stand van zaken, en te vertellen hoe mijn voeding er nu uitziet en wat mijn gewicht is. 

 

Ik begon meteen op maandag 20 november met 6 maaltijden per dag. Drie hoofdmaaltijden en drie snacks. Flinke hoeveelheden en een aantal voedingsmiddelen die ik al jaren niet eet zoals brood en mayonaise. Bij bulken denk je misschien; lekker veel en ongezond eten. Dan kom je snel aan in gewicht. Dat is natuurlijk waar. Echter, ik wil aankomen in spiermassa en zo min mogelijk in vetmassa. Dat betekend dat mijn voeding heel nauwkeurig afgestemd moet worden op mijn behoefte en trainingen. Op zondagmiddag had ik voor de hele week álle maaltijden ge-prept behalve het ontbijt en snack 1. Ontzettend veel werk, maar het zorgt ervoor dat ik 100% alles eet! (Het voedingsschema staat onderaan de pagina)

De eerste dagen....

De eerste dag had ik moeite om alles op te eten. Gelukkig had ik een ochtendvlucht en daardoor mijn eerste maaltijd al om 04:30. Daardoor lukte het om alles op te eten voor die dag. In de avond ging ik naar Bart voor mijn eerste training. Eigenlijk was het nog geen echte krachttraining maar meer een check om te kijken of mijn lichaam beperkingen heeft en/of blessures. Deze had ik nagenoeg niet gelukkig. Ik voelde me de hele dag een volgestopte kalkoen. Niet grappig....

 

Op woensdag begonnen we wel meteen! Een flinke beentraining. Alle oefeningen 3 herhalingen en maximaal gewicht. Heftig. Gelukkig coachte Bart me overal doorheen. De bedoeling is dat ik PR's (Personal Records) ga maken. Doordat ik meer eet heb meer energie & meer kracht om extra kilo's te tillen/ trekken/ duwen. Dit gaat er samen met mijn voeding voor zorgen dat ik spieren ga kweken. YES !!!

 

De voeding de dagen erna ging redelijk. Maaltijd 1,3,4 en 6 gingen altijd goed. De yoghurt kreeg ik niet weg, evenals de rijstwafels na de training. Omdat ik toch mijn calorieën elke dag moest aantikken nam ik vaak een boterham met pindakaas voor het slapengaan. Of een eiwitreep wanneer ik te laag zat in mijn eiwitten voor die dag. De trainingen verliepen prima. Ik hield netjes mijn PR's bij.  Echter voelde ik mij niet voldaan na een training. Ik ben gewend aan Hardgaan. Spierpijn. Doodgaan. Dat gebeurde niet.

 

Ik had nooit honger, zelfs geen trek. Ik had verwacht dat mijn buik constant opgezet zou zijn. Maar ook dat was niet het geval. Wel checkte ik elke dag mijn spiegelbeeld. Was ik al dikker geworden? Dat vind ik erg confronterend. Waarom ben ik daar zou mee bezig? 

De eerste cheatmaaltijd....

Op zaterdagochtend mocht ik mijzelf gaan wegen. Mijn startgewicht was 57 kilo. Op zaterdagochtend woog ik 57,3kg. Een toename van 300gram dus in één week tijd. Mijn bevindingen van de eerste week en mijn gewicht koppelde ik terug aan Bart. Hij was tevreden met mijn gewichtstoename maar vroeg zich wel af waarom ik zou gefocust was op "kapotgaan" tijdens een training. Dit is helemaal niet nodig. In tegendeel. Ik moet kracht opbouwen en meerdere "prikkelmomenten" creëren in een week zonder lichamelijke pijn. Want als mijn spieren oververmoeid zijn ben ik niet fit genoeg voor volgende training en het maken van een nieuwe PR. We moeten doelgericht trainen. En daar hamerde Bart bij me op in. En ik was het met mij eens. Met doodgaan in de sportschool bereik ik ook weinig.....

 

En ik vond de gewichtstoename minder erg dan verwacht. Sterker nog; ik had er vrede mee. Ja! Ik was aangekomen. Prima! En nu doorgaan dacht ik enthousiast.

 

Maar toen was daar de zondag. Ik wist dat ik die avond moest cheaten. Met pizza, friet of iets anders vets. En onbewust at ik daardoor de hele dag erg weinig. Ik verzon smoesjes voor mezelf. Dat ik druk was, geen honger had. En ruimte moest bewaren voor de avond. Dus je raad het al... de cheatmaaltijd ging compleet de mist in. Ik wilde GEEN pizza. Dus ik nam het niet. Ik at garnalen, en groenten. En ook de Ben & Jerry's die Thomas heel lief gekocht had raakte ik niet aan.

En toch appte ik Bart eerlijk mijn struggles. "Bart... het lukt me niet"
Direct appte hij begripvol terug. Maar hij maakte zich ook zorgen. Mijn eetstoornis gedachten hadden nu duidelijk de overhand. En dat mocht niet. Waarom was ik zo bang om iets vets te eten? Wat zou er gaan gebeuren?
Ik wist het niet. Ik wist alleen dat ik écht niet wilde. En dat het huilen me nader stond. Even had ik ook spijt dat ik Bart een bericht gestuurd had. Maar ik had hem wel ge-appt. Waarom was dat? Al die vragen maakten me moe. Ik wilde gewoon op de bank een serie kijken met Thomas en geen gezeur meer over voeding. Maar dan zou ik mijn kop in het zand steken en dat mocht ook niet. Ik moest mijn angsten uitspreken en langzaam onder ogen zien. 
We bedachten dat het goed zou zijn om eerlijk deze gedachten te delen. En om toch iets te gaan extra's te gaan eten. Dat werd een halve chocolade reep, een appel, een hand noten en een bakje soja yoghurt. Omdat de stap naar pizza of friet te groot is maakten we ook de afspraak dat ik volgend weekend Sushi zou gaan eten met Thomas. En hier zouden we aan moeten gaan werken....

De maandag erna....

Ik dacht dat ik me super schuldig en rot zou voelen. Maar dat was helemaal niet zo. Ik begon gewoon weer met mijn voedingsplan en ging 's avonds trainen met Bart. Opnieuw een benen training en we maakten zelfs 3 PR's! Met squat: 75 kg, deadlift: 80kg en legpress 122,5kg. 

 

Voorlopig gaan we zo door. Na elke week vind er een evaluatie plaats en wordt er eventueel iets aangepast. Ik hoef deze week gelukkig niet nog meer te gaan eten. We blijven rond de 2179 calorieën. En dat is voor mij ook even genoeg. 

Mijn huidige voedingsschema:

Let op: deze voeding is afgestemd speciaal op mij. Het is daarom niet raadzaam dit zomaar over te nemen. Voor meer informatie: bart@dewinter-pt.nl 

 

Maaltijd 1:

50 gram havermout

- 16 gram pindakaas

- 1 scoop proteïne poeder

- 100 gram blauwe bessen

 

Maaltijd 2:

150 gram Alpro soja

- 2 theelepels honing

- 30 gram ongezouten walnoten

- halve bak snoeptomaten

 

maaltijd 3:

- 100gram vivera groenteschijf

- 2 snede volkoren brood 

- 100 gram groene groenten

- halve eetlepel mayonaise

 

maaltijd 4: (pre-workout 1,5 uur vóór training)

- 100 gram witvis

- 65 gram thai Jasmin rijst

- 200 gram groenten (uien/ wortelen/ paprika/ broccoli/ sperziebonen)

- 75 gram ananas

- 1 eetlepel olijfolie 

 

maaltijd 5: (direct na het trainen)

- 1 scoop proteine poeder

- 4 rijstwafels

- 25 gram aardbeien jam

 

maaltijd 6: (anderhalf uur na de shake)

- 100 gram groenteschijf Vivera

- 150 gram zoete aardappel

- 100 gram groene groentes

- 10 gram ongezouten amandelen

 

eventueel extra snacks: snoeptomaten, komkommer, wortels

elke dag 3 liter water/ thee