Bananenbrood met stoofperen

De feestdagen staan voor de deur. En wie kerst zegt, zegt lekker eten. Maar wat kon ik dit keer nou eens bakken wat een beetje in lijn ligt met kerst?

Nu ik het bakken van bananenbrood redelijk onder de knie heb, blijf ik nog even veilig in die hoek hangen.

Volgend jaar, als het weer rustig is, ga ik me eens in andere leuke recepten en mogelijkheden verdiepen.

 

Maar zoals gezegd dit keer een bananenbrood met een vleugje kerst. Maar wat past er nou bij kerst? 

Stoofperen is aardig kerst, dacht ik zo. Maar zelf stoofperen maken?  Uhh… dat is best een ingewikkeld en tijdrovend klusje (althans dat is wat ik mij heb laten vertellen door mede keukenprinsessen… ;-)) 

 

Gelukkig hebben we bij het winkelcentrum bij ons in de buurt een hele fijne groenteman. En als je die lief aankijkt doet hij alles voor je, ook stoofperen koken.J Terwijl de stoofperen stonden te stoven bedacht ik me dat het bananenbrood voor kerst nog wel een beetje anders dan anders moest zijn.  Dus dit keer gebruikte ik geen cakevorm, maar een springvorm. Een ronde variant dus…  En ja, ook deze leende ik weer bij de buurman, zodat er inmiddels een aardige verzameling geleend bakgerei vormt in mijn keuken.  Maar het is bijna kerst (ik kan het niet vaak genoeg zeggen) en wie weet liggen mijn echte eigen bakvormen wel onder de kerstboom!

 

Het brood maken ging dit keer zonder problemen. 

Geen zwartgeblakerde keuken, niets verbrand… gewoon een makkie! Ik begin het aardig te snappen haha. 

Het stoofpeerbananenbrood was lekker, stevig van structuur en het vult goed!  Toen ik vol trots aan mijn vriendje liet zien wat ik dit keer had gemaakt, zei hij dat het er uit zag als ‘een plakkaat kots’. Natuurlijk moest hij als eerste proeven en een oordeel vellen over dit stukje bakkunst. Zijn antwoord was dat alles wat ik bak hetzelfde smaakt. Ondertussen weet ik nog steeds niet of hij dit nou meende of dat het een grapje was.

 

Maar goed, ondertussen heeft meneer al met al al 6 stukken op, dus echt vies zal hij het wel niet vinden.

 

Tot het volgende recept!

Renée

Ingrediënten:

 • 3 bananen
 • 100 gram rozijnen 
 • 150 gram havermout
 • 150 gram speltmeel
 • 250 gram stoofperen (uit blik)
 • 2 eieren
 • 75 gram optimel peer drink
 • 60 gram whey vanille smaak
 • 10 gram honing
 • 10 gram bakpoeder
 • 3 gram kaneel
 • 2 gram speculaaskruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wanneer je een sterke keukenmachine hebt kan je deze gebruiken anders kan je onderstaande stappen met de hand/ keukengerei uitvoeren.

 

Week de rozijnen in lauw water. Blendeer of prak de bananen met een vork. Voeg de eieren, kruiden, bakpoeder, optimel drink, honing en whey toe. Mix tot een glad beslag. Voeg nu de havermout en speltmeel toe. Mix of roer opnieuw totdat alles mooi gemengd is. Snijd de stoofperen in stukjes en roer deze er met de hand doorheen. Hetzelfde doe je met de helft (50 gram) van de rozijnen. De andere helft van de rozijnen kan je gebruiken om de cake te versieren. Bekleed een cakeblik of springvorm met bakpapier. Giet hierin het beslag. De taart moet 25 minuten in de oven.