Update: 1,5 maand bulken

Inmiddels ben ik alweer anderhalve maand aan het bulken. Waar het de eerste 2 weken moeizaam ging en ik weerstand voelde om meer te gaan eten, gaat het nu als vanzelf. Ik durf zelfs te variëren met mijn voeding. Bijvoorbeeld met lunchen in de stad. En dan niet kiezen voor een salade maar een broodje of tosti met geitenkaas. Mijn voeding is zelfs een beetje opgehoogd omdat ik na de derde week gewicht verloor. 

 

Voordat ik ging bulken was ik heel erg met mijn buik bezig. Die wilde ik graag de hele dag zo plat mogelijk houden. Nogal lastig als je gedurende dag wilt eten en drinken. Ik at dan ook gemiddeld slechts 1600 calorieën. En qua vocht kreeg ik zo'n 1,5-2 liter binnen. Als mijn buik op ging zetten werd ik chagrijnig. Eigenlijk voelde ik me alleen in de ochtend op nuchtere maag mooi en strak.

Hoe anders is dat nu. Ik eet 2300 calorieën en drink 2,5-3 liter vocht.In het begin van de bulk zat ik snel vol en stond mijn buik bol. Dat is weg nu ik gewend raak aan de koolhydraten en calorie-verhoging. Ik kijk in de spiegel en voel me sterk en vooral... vrouwelijk. Mijn billen groeien het snelste. Die train ik dan ook 2x per week. Ik merk wel dat ik wat ronder wordt, maar misschien zit dat tussen mijn oren want buitenwereld ziet het nog niet. Ik focus me niet meer op mijn buik. Want ja... die zit vol met eten en drinken en nee... die kan ik niet 24 uur per dag plat houden nu. Ik probeer dat los te laten.

 

Neemt niet weg dat ik me op sommige dagen echt nog rottig voel. Ik ben trots op wat ik kan qua trainingen, maar bang dat ik teveel vet aanzet en te weinig spier. Ik probeer zo "clean" mogelijk te eten om dat te voorkomen. Dus mijn calorieën haal ik uit voedzame producten en niet uit teveel cheats. Als ik teveel enkelvoudige koolhydraten neem houd ik behoorlijk veel vocht vast (Hallo Nutella) En dat is te zien aan mijn lichaam (scheelt soms echt een kilo in paar dagen tijd) Volgens mijn coach gaat het goed en blijft mijn lichaam strak terwijl ik wel aankom in kilo's. Maar goed... op mindere dagen ben ik toch niet erg happy en voel ik me dikkig. De week met de feestdagen ging niet goed. Ik was mijn ritme kwijt, en wilde overdag calorieën sparen zodat ik in de avond meer kon eten. De dagen na kerst had ik constant zin in suiker en chocolade. En daar ook paar keer aan toegegeven. En dat heeft er ook voor gezorgd dat ik meer (vocht) ben aangekomen dan de bedoeling was.

 


Hoe gaan de trainingen?

Nou dat gaat wel goed! Het is voor mij echt een sport geworden om elke week PR's (Personal Records)  te maken. Dit houd in dat ik per oefening elke week probeer meer gewicht toe te voegen. Hierdoor word ik sterker en het geeft een geweldige kick! Voordat ik met mijn coach Bart (DeWinter PT) ging trainen kwam ik niet verder dan 60 kilo squat en 70 kilo deadliften (mijn favoriete oefeningen) Dit zijn geweldige oefeningen voor een mooie bilpartij en sterke benen & rug. Inmiddels squat ik 85kg en deadlift ik 90kg (whattt!!!) Bizar wat voeding en goede training allemaal voor je doen. 

 

Niet elke training gaat goed hoor. Na 5 weken was mijn lichaam "moe". Ik had weinig kracht voor PR's en het ging gewoon niet lekker. Daarom is sinds deze week mijn trainingsschema veranderd. Ik ga op sommige dagen meer herhalingen maken per oefening waardoor het maximale gewicht van de oefening ook lager wordt. 


Het gaat dus wel goed....

Het bulken gaat dus wel goed. Ups & downs maar dat is normaal. En ook belangrijk; ik heb plezier in het proces. Mijn coach Bart is ontzettend gezellig. Dus de dagen waarop we samen trainen zijn ook echt leuk. Geen saaie trainingen waarbij we de oefeningen "afwerken". Nee, we maken grapjes, leuke foto's, filmpjes en kletsen een eind weg. Hij houd in de gaten hoe mijn lichaam reageert en wat ik aankan. Dat is fijn. Ik sta er niet alleen voor en wordt niet in het diepe gegooid. Als je geen kennis of verstand van bulken hebt (zoals ik) is het verstandig om hulp en begeleiding te zoeken. Want je voeding en trainingen moeten constant aangestuurd en aangepast worden. Zo had ik na drie weken moeite met een goed ritme. Vanwege de sneeuw en mist maakte ik overuren op mijn werk, was ik later thuis en mistte ik maaltijden. Dan moest ik improviseren wat uitpakte in: te weinig eten. Terwijl voeding het allerbelangrijkste is op het moment. Daar moet ik nog mijn weg in vinden, En dan is het fijn als iemand je advies geeft en aanstuurt. 


Huidige gewicht en progressie?

Ik begon mijn bulk met 57,0 kg (ik ben ongeveer 165cm lang). Vorige week was mijn gewicht 58,1kg en vanmorgen woog ik 58,8 kilo. Ik ben in een week 800 gram aangekomen en dat is wel wat veel. Komt ook de ongezonde snacks deze week (koolhydraten houden vocht vast) Komende week moet ik weer strak op mijn voeding gaan zitten en strenger zijn voor mezelf. Best lastig merk ik. Maar we gaan er gewoon weer tegenaan.