Help! Is het al tijd voor mijn dutje?

People say: "Go big or Go home"

As if going home is a bed thing. Hell Yeah I wanna go home. And I'm gonna take a nap when I get there! 

 

Steeds vaker maak ik grapjes met vriendinnen over onze middag dutjes.

  • En... Heb jij vanmiddag al geslapen?
  • We worden oud hé? Ik kan me niet vooooorstellen dat ik vroeger elk weekend ging stappen! Nu moet ik echt even slapen voordat ik ga! 

Het fenomeen "Napping" is niet meer alleen voor baby's en ouderen. Ook de jongere generatie van twintigers gaat steeds vaker 's middags even naar bed. Als ik kijk naar mijn collega's in de luchtvaart gaat een groot deel na een ochtendvlucht ook even "twintig minuten liggen" alvorens verder te gaan met de rest van de dag. Waarom zijn we toch zo vermoeid? En wat kunnen we eraan doen? Dit neem ik graag even met jullie door.

Waarom zijn we zo vermoeid?

Feit: steeds meer mensen hebben op jongere leeftijd al een Burn-out. We ervaren steeds meer stress en druk om te presteren en alles goed te doen. Het perfecte plaatje (werk/ privé / gezondheid etc) nastreven kan zorgen voor (chronische) vermoeidheid.  Ook mensen die veel sporten kunnen vermoeidheid ervaren. Je zou denken dat sporten energie geeft, en dat is ook zo. Toch kunnen de (zware) trainingen en het gevoel te moeten presteren ook hier zorgen voor stress en uitputting van het lichaam. Ook na het eten van een maaltijd ervaren veel mensen extra vermoeidheid, denk aan de bekende dip in je suikerspiegel. De after dinner dip. Je zou denken dat het eten van een calorierijke maaltijd en combinatie met een goede workout zorgt voor een flinke dosis energie. Ook dit is niet altijd waar. En dan zijn er natuurlijk nog de eventuele gebroken nachten omdat je onregelmatig werkt (zoals ik) of omdat je niet goed slaapt. Kortom... er zijn genoeg redenen waarom jij overdag last van vermoeidheid kunt hebben.

Oké heel leuk, maar wat kunnen we eraan doen?

Wat doe jij meestal als je moe bent? Duik je inderdaad je bed in voor een middagdutje? Niet iedereen heeft daar de kans voor, tenslotte moeten we ook gewoon werken... Wat kunnen we wel doen om de vermoeidheid te beperken? Ik kan natuurlijk zeggen; zorg voor innerlijke rust en probeer niet krampachtig het perfecte plaatjes na te streven. Maar dat is kort door de bocht en daar kan ík je niet mee helpen. Ik betrap mijzelf er ook héél vaak op dat ik perfectionistisch bezig ben.

 

Kunnen we koffie drinken? Ja natuurlijk kan dat. Maar koffie werkt tijdelijk. Kunnen we energydranken drinken? Kan ook, maar daar zit alleen maar suiker en rotzooi in. En dat weet jij ook allang. 

 

De after dinner dip kunnen we voorkomen door een maaltijd te eten die niet alleen uit suikers en koolhydraten bestaat. Voeg ook genoeg eiwitten en vetten toe. Schep niet teveel op en eet in een rustig tempo. Wanneer je ondanks het sporten toch regelmatig een dip ervaart kan je ook nog eens kritisch naar je voeding kijken. Eet je wel regelmatig en genoeg van alle macronutriënten? Drink je wel genoeg water? Deze transporteren de voedingsstoffen en verwijderen de afvalstoffen in je lichaam. En kijk ook eens naar je trainingen. Pak je genoeg rust tussen de trainingsdagen in? Kan je lichaam herstellen? 

 

IQ-Energie

Ik heb ook regelmatig een dip waarbij ik het liefst wil gaan slapen. Maar hey... daar heb ik overdag geen tijd voor. Bovenstaande regels probeer ik in mijn achterhoofd te houden. Evenals de nachtrust die ik in de avond pak. Waar ik verder heel erg tevreden mee ben zijn de energie-supplementen. Deze heb je in alle soorten en maten. Maar ik geef de voorkeur aan IQ energie. Deze bevat namelijk niet allemaal vitamines maar juist écht wat extra's. Zoals cacao waarvan bewezen is dat deze helpt bij chronische vermoeidheid (Bron: Hull & East NHS 2016). Maar ook Guaraná en Maca. Het zijn natuurlijke ingrediënten die mij helpen om meer uit mijn dag te halen. Meer informatie over het product vind je hier. En de review vind je hier