Angst om te eten

Eetstoornis

"Een psychische aandoening. Een afwijking van het normale eetgedrag

 

Een aantal kenmerken

 • Angst voor gewichtstoename
 • Angst voor de weegschaal
 • Bang zijn om meer te eten
 • Een negatief / vertekend zelfbeeld van eigen lichaam
 • Schaamte voor eetgedrag
 • Schaamte voor eigen lichaam
 • Overtuiging dat slank zijn gelukkiger maakt.
 • Gevoel van eigenwaarde halen uit controle over het lichaamsgewicht.
 • Compensatie gedrag m.b.t. eten
 • In je hoofd constant bezig zijn met voeding. 
 • Paniek als je geen controle hebt over het eten (sociale gelegenheden)

Een eetstoornis is onder te verdelen in diverse specifieke ziektebeelden zoals Anorexia, Boulimia, Orthorexia, Night eating disorder, Binge eating disorder en eetstoornis NAO. 

 

Wanneer ik met vrouwen in gesprek raak over voeding hoor ik vaak dezelfde dingen;

Bang om aan te komen in gewicht

Bang om zichzelf te wegen

Bang om meer te eten en daardoor aan te komen in gewicht

Bang voor koolhydraten, bang voor vetten (en deze vermijden)

Compensatie gedrag zodat er bij sociale gelegenheden meer gegeten kan worden zonder schuldgevel

Extra sporten wanneer zij het gevoel hebben dat er teveel gegeten is

Niet durven eten in het bijzijn van anderen (Bang wat een ander van zijn/haar eetgedrag vind) 

 

Ook bij mijn vrouwelijke cliënten merk ik dat er een zekere angst is voor (meer) eten. Sommige van deze angsten lijken sterk op de kenmerken van een eetstoornis. Maar hebben zij dan ook daadwerkelijk deze "ziekte"? Ik ging op onderzoek uit naar deze typische gedachten bij vrouwen....! 

 

Waarom denken wij zo negatief?

Omdat ik zelf jarenlang anorexia en boulimia heb gehad kan ik mij goed verplaatsen in deze gedachten. Het lijkt wel alsof wij vrouwen heel goed zijn in het onderuit halen van onszelf. We ver- of beoordelen ons lichaam constant. Via (social) media krijgen we veel prikkels binnen over hoe het vrouwelijke lichaam eruit zou moeten zien. Vervolgens worden we kritischer naar ons eigen spiegelbeeld en gaan we twijfelen aan ons fysiek. Er zijn verschillende manieren waarop we hiermee om kunnen gaan. Zelfverzekerd ons lichaam omarmen of maatregelen nemen om ons lichaam te verbeteren. En het lijkt erop dat we beter zijn in het laatste. We gaan meer sporten en op dieet.

Maatregelen tegen onszelf

Wanneer we gezonder willen gaan eten, wat willen afvallen of strakker willen worden gaan we onze voeding aanpassen. We horen verhalen aan van andere vrouwen, scrollen door instagram en zoeken op internet. Overal worden mooie beloftes gedaan. We proberen van alles uit en na verloop van tijd blijkt dat "iets" toch niet werkt en zijn we geen steek verder. We gaan producten of voedingsmiddelen vermijden waarvan we "gehoord hebben dat deze slecht zijn" en staan steeds vaker op de weegschaal staan om te kijken of we al afgevallen zijn. In de spiegel kijken doen we ook vaker. Wanneer het niet gaat volgens plan komen we in een neerwaartse spiraal terecht. We worden steeds angstiger. Want we doen zo ons best en niks werkt.....! Op een gegeven moment vergeten we wat "normaal" is en raken we onszelf een beetje kwijt. Wat moeten we nu nog doen?

Omgevingsinvloed

Dit lijkt een beetje de bodem voor de gedachtes die erop volgen. We zijn minder gaan eten maar hadden niet het gewenste resultaat. Hierdoor ontstaat een soort angst voor eten. We horen ervaringen van anderen, lezen artikelen op internet. Daaruit trekken we conclusies zoals:

"koolhydraten zijn slecht"

"van vetten worden we dik"

"vrouwen hebben maar 1400 calorieën nodig"

"het gewicht is de beste indicator"
"Doe dit, doe dat, doe zus, doe zo...."

 

Deze gedachtes worden ons soms min of meer opgedrongen. En heeft dus niks te maken met het hebben van een eetstoornis. Bij anorexia bijvoorbeeld is er een innerlijk stemmetje die jouw dingen oplegt. Dat is echt psychisch. Het hebben van negatieve gedachten rondom voeding is dus niks om je voor te schamen! Je hebt niet direct een eetstoornis en bent zeker niet de enige die ermee worstelt. Het is wel iets om te bespreken met jouw (voeding)coach. 

 

Zelf besteed ik veel aandacht aan deze gedachten bij de begeleiding van mijn vrouwelijke cliënten. Want de angst voor eten en aankomen is vaak ongegrond. Koolhydraten en vetten zijn niet per definitie slecht. Het gaat vaak om de productkeuzes en de hoeveelheden. En leven op 1400 calorieën... dat kan niemand. 

 

Hulp of begeleiding nodig? Stuur vrijblijvend een mailtje naar: informatie@thalitamartens.com