Waarom er niks mis is met brood eten

Angst voor brood.

Angst voor koolhydraten.

Van koolhydraten wordt je toch dik?

Nee ik eet geen brood. Dat is niet goed voor je.

 

Sinds de komst van bepaalde koolhydraat-arme diëten zoals Atkins,  South Beach, de Hormoon factor en Dr. Frank worden mensen "bang" gemaakt voor koolhydraten. Al jarenlang word er door deze diëten geadviseerd om zo min mogelijk koolhydraten te eten want daardoor zou je dik worden. De laatste tijd is er een kleine verschuiving en komt men er steeds meer achter dat dit niet klopt. Koolhydraten maken niet per definitie "dik". Het idee achter een kh-arm dieet is dat koolhydraten ervoor zorgen dat je lichaam insuline gaat produceren. Insuline zorgt er o.a. voor dat er vet kan worden opgeslagen. Dus wanneer je geen koolhydraten eet.... Tsja... Daarbij vergeet men wel dat eiwitten óók de productie van insuline activeren. En dat je koolhydraten ook gewoon nodig hebt voor o.a. energie. Koolhydraten zijn niet slecht. Net zoals vetten niet slecht zijn. Het gaat met name om de hoeveelheid en de soort die je ervan eet. Je wordt dik als je meer eet dan dat je verbruikt. Er zijn niet specifiek producten waar je direct dik van wordt. Je komt aan in gewicht als je teveel eet. En dan maakt het niet uit of dat koolhydraten, eiwitten of vetten zijn.

Waarom eten we geen brood meer?

Voordat ik voor mijn cliënten een voedingsplan opstel, vraag ik altijd of zij eerst een paar dagen hun voeding voor mij willen bijhouden. Uit deze gegevens kan ik namelijk veel informatie halen. Wat mij altijd opvalt is dat vrouwen brood hebben vervangen door crackers en rijstwafels. Als ik vraag waarom zij dit doen is het antwoord vaak; Dat is toch gezonder?! 

Brood v.s. rijstwafels (en crackers)

Zoals geconstateerd hebben we koolhydraten gewoon nodig. Waarom durven we dan geen brood meer te eten? Ik vrees zelf dat dit er gewoon een beetje ingebakken zit. We hebben onszelf en elkaar dit jarenlang wijsgemaakt. We zijn brood gaan vervangen door "gezondere" alternatieven zoals rijstwafels, eierkoeken en crackers. Met als reclame dat dit véél beter zou zijn dan brood. En dat zijn we allemaal gaan geloven. 

 

Maar als we kritisch kijken naar de voedingswaarden van de alternatieven voor brood worden we daar niet veel beter van. Natuurlijk maakt het uit welk soort brood we kiezen (bruin brood duh...). Maar over het algemeen zijn de bewerkte rijstwafels niet beter. Zo bevatten twee stuks evenveel calorieën als één sneetje bruinbrood en geven 0 verzadiging. (Tenzij jij wel vol zit na het eten van twee droge rijstwafels, maar ik niet). In rijstwafels zitten geen eiwitten en geen vezels. In brood wel. En ook belangrijk: brood is een belangrijke bron van jodium. Rijstwafels.... je raad het al.... niet. 

 

Dan de gezonde crackers. Ook hierbij is er een enorm aanbod en is de keuze reuze. Maar neem een gemiddelde cracker; deze bevat gewoon 40 calorieën. En dan heb je nog de speciale crackers bestrooid met allerlei pitten, noten en zaden. Super Healthy. Of toch niet? Niet echt. Deze bevatten gemiddeld 50-80 calorieën per stuk. En niemand eet een cracker, dat zijn er altijd wel een stuk of vier. 

Bekijk bijvoorbeeld maar eens deze van bolletje. 

Conclusie:

Dus ja... ik schrijf mijn cliënten gewoon brood voor als dit past binnen hun behoefte en doelen. Er is niks mis met een lekker sneetje vers brood. Je wordt er niet dik van. Er zitten goede voedingsstoffen in. Zeker als je het vergelijkt met de alternatieven.