De eerste cut-week

Misschien moest je de titel van deze blog even twee keer lezen. En dat geeft niks. Want er staat gewoon c(k)ut-week. Gelukkig heeft het niks te maken met hoe mijn week verliep. Maar alles met het feit dat ik na bijna 6 maanden (23 weken) eindelijk mocht beginnen met cutten.

 

De afgelopen weken heb ik het tegenovergestelde gedaan: Bulken. Bulken is het opbouwen van spiermassa door hard en intensief te trainen en daarbij meer calorieën te eten dan het lichaam verbrand. Het lichaam gebruikt een gedeelte van de ingenomen calorieën om het huidige gewicht te handhaven en alle lichaamsprocessen te voorzien van energie. Het "overschot" aan energie kan worden gebruikt voor de opbouw van spiermassa. Dit laatste gaat altijd gepaard met de aanmaak van een beetje extra vet. Bij het cutten is het de bedoeling dat ik de opgebouwde spiermassa behoud en het beetje vet weer kwijtraak. Hierdoor worden mijn spieren beter en mooier zichtbaar. 

Hoe ging het Bulken?

Dat ging eigenlijk wel goed. Ik ben minder kilo's aangekomen dan ik had gedacht (en misschien ook had gehoopt) Maar aan de foto's te zien heb ik gelukkig niet teveel vet aangemaakt. Dit komt mede doordat ik een Clean Bulk gedaan heb.  Dus zo min mogelijk rommel eten en zoveel mogelijk voedzame maaltijden zoals havermout, groenten, noten, vis, peulvruchten, magere eiwitten, volkoren producten etc. Natuurlijk heb ik ook heel vaak genoten van een extra stuk chocolade. In totaal is mijn gewicht gestegen van 57kg naar 61.8kg. Ik had in het begin van de bulk moeite met de hoeveelheid eten. Maar na verloop van tijd maakte ik me niet meer druk om de weegschaal en het zachte laagje vet over mijn buik, heupen en benen. Ik werd sterker in de sportschool en met sommige oefeningen tilde ik meer gewicht dan mening man. En dát gaf mij het meeste zelfvertrouwen. De kick van het gewicht in de sportschool. Niet het gewicht dat ik onder mijn voeten zag staan elke zaterdagochtend. 

 

Tijdens de trainingen lag veel nadruk op mijn lower body (billen en benen). Hierdoor loopt mijn bovenlichaam nog een beetje achter. Daar gaan we de komende weken tijdens de cut extra aandacht aan besteden. 

Van onzeker meisje naar....?

Als ik nu de foto's terug kijk van vóór de bulk denk ik; het bulken heeft me goed gedaan. De verhoudingen in mijn lichaam kloppen nu meer. Ik had dunne armen, kleine billen en bredere heupen. Door de krachttraining en aanzet van massa begint mijn lichaam steeds betere en mooiere vormen te krijgen (vind ik). Ik heb de afgelopen weken veel zelfvertrouwen gebouwd. En daar ben ik heel blij mee. De kick van de trainingen staan bovenaan. Maar daaronder ook de rust in mijn hoofd die ik heb kunnen vinden met eten. Niet meer druk maken om een stuk chocolade. Geen compensatie gedrag. Zin hebben in etentjes, zin hebben ín eten. Niet bang zijn voor koolhydraten en vetten. Deze had ik echt gewoon nodig.

De eerste cut-week

Maar toch was ik ook blij dat ik mocht beginnen met mijn cut. In september ga ik met vriendlief twee weken op vakantie. En dat is dan ook mijn uitgangspunt. Om in september in de beste shape te zijn. Omgerekend zouden we dan in mei moeten beginnen met de cut. Dus... voila! Het begin van de cut is niet drastisch. Ik ga een klein beetje minder eten. Ik merk er zelf nog weinig van. Wel ben ik begonnen met carb-cycling. Het idee hierachter is dat ik op trainingsdagen meer koolhydraten eet (omdat ik energie nodig heb tijdens de training). Op rustdagen eet ik  veel minder koolhydraten en juist veel vetten en eiwitten. Op een rustdag mag ik 45 gram koolhydraten. Dat was wel even slikken.... én puzzelen. Want ter informatie: één appel bevat al 19 gram koolhydraten. Ik heb van mijn trainer de calorieën en macro's per dag gekregen en aan de hand daarvan maak ik mijn eigen voedingsschema. Wel zorg ik ervoor dat ik voor en na de training de meeste koolhydraten eet. En dat ik natuurlijk weer voor voedzame producten kies waar mijn lichaam echt wat uit kan halen. 

 

De komende weken zal ik jullie via instagram, Facebook en mijn website up to date houden over mijn cut. 

 

Wil jij begeleiding bij het bereiken van jouw fysieke doelen? Stuur dan een mailtje naar:

informatie@thalitamartens.com