De "Health Goeroes" van nu

Het is dinsdagavond en ik open mijn Instagram. Ik scroll een beetje door mijn feed en bekijk de lifestory's van andere Instagrammers. Ik vind het leuk om af en toe te kijken wat anderen zoal uitspoken. Ik scroll nog wat verder en zie dat persoon A tegenwoordig ook "online health coach" is en anderen "begeleid naar de beste versie van jezelf" (ugh die slogan komt me de neus uit). Even wat speurwerk en ik ontdek dat persoon A nul opleidingen gedaan heeft omtrent voeding en fitness. Door wat opgedane ervaring gaat persoon A nu anderen begeleiden en coachen. Tenslotte doet persoon A al 3 jaar aan fitness. Persoon A vraagt tussen de €50 en €150 per maand. 

 

"Thalita, ik wil graag afvallen en het lukt niet. Ik heb van alles geprobeerd. Ik eet elke dag salades en geen brood meer. En ik maak altijd die gezonde recepten van instagram. Jeweetwel. Dat bananenbrood en die pannenkoeken enzo. Of die energy bites. Maar ik val maar niet af. Help!"

Wanneer ik kijk naar de "gezonde recepten" die mijn nieuwe cliënt maakte, ontdek ik al snel het probleem. We worden doodgegooid met "gezondere alternatieven" en "Super Healthy mega lekkere MUST TRY THIS' recepten. De recepten worden opgeslagen en vervolgens gemaakt door met het idee; als ik dit maak ben ik ook super gezond en val ik vanzelf af. Nietsvermoedend dat deze "gezonde recepten" soms gewoon meer dan 1000kcal bevatten. En we dus ongemerkt een hoop rotzooi binnenkrijgen.

Iedereen heeft kennis

Natuurlijk heeft iedereen kennis. Dankzij google kunnen we alles opzoeken. Super handig bij het maken van voedingsschema's en trainingsprogramma's. Toch? Waarom zouden we nog duizenden euro's uitgeven aan opleidingen als we online alles kunnen vinden? Bovendien, als je een X aantal jaren zelf getraind hebt en wat gevogeld hebt met voeding kan je anderen ook wel helpen. Toch? En ohja, je hebt meer dan 25.000 volgers dus nieuwe potentiële cliënten en euro's genoeg. 

 

Even alle sarcasme opzij. Natuurlijk zijn er écht mensen die zonder opleiding heel veel kennis en ervaring vergaard hebben. Ik kan er genoeg noemen. Deze mensen weten echt waar ze het over hebben en kunnen met een gerust hart anderen begeleiden. Over deze mensen heb ik het totaal niet. Ik vraag zelf ook vaak om raad bij deze mensen! 

 

Tegenwoordig is iedereen "Health Coach" "Voedingsdeskundige" "Trainer" "Spirituele begeleider" "Supermarktcoach" "Online Supporter" of "Ervaringsdeskundige". 

Dat maakt het voor degene die wel de nodige opleidingen gedaan hebben moeilijk om mee te concurreren. Want niemand vraagt nog naar een diploma. Heb jij veel volgers op instagram en een Killerbody? Dan kan je al bijna voor jezelf gaan beginnen. Een mooie website, leuke app en goede Facebook pagina en het harken kan beginnen. 

 

Met alle gevolgen van dien. Jongens en meiden kloppen bij deze "goeroes" aan voor hulp en advies. Zij krijgen een voedingsschema (écht berekend op je macro's) en een leuk trainingsschema en gaan aan de slag. Maar wat als iemand nou een beperking of blessure heeft? Een allergie? Een ziekte? Wat als het kant-en-klare plan niet werkt? Wat dan? Of wat als iemand mentale issues heeft met voeding? En wat als je binnen het voedingsschema een heleboel producten ineens niet meer mag eten? Zoals brood, rijst, aardappelen. Omdat deze "ongezond" zijn. En je in plaats daarvan op rijstwafels en 1400kcal moet leven. Natuurlijk val je dan af, maar met welk doel en welke begeleiding?

Thalita waarom schrijf je hier een blog over?

Ten eerste; niet om anderen aan te vallen. Of om mijzelf beter aan te prijzen. Want ik weet van mijzelf dat ik ook limitations heb. Zo heb ik te weinig verstand van training + beperkingen en blessures om anderen daarin te begeleiden (Ondanks mijn Fitnesstrainer A diploma die ik gewoon heb) Daarom laat ik mijn cliënten hierin door een ander begeleiden. Ik werk namelijk samen met een Personal Trainer. En als ik iemand niet kan coachen zeg ik dat ook eerlijk en verwijs ik diegene door.  

 

Ik heb de afgelopen jaren geïnvesteerd in mijn eigen ontwikkeling (erkende opleidingen, cursussen, zelfstudie) zodat ik van mijn passie mijn werk kan maken. Namelijk het begeleiden van anderen naar een gezondere leefstijl. Dat is niet alleen het zomaar uitdelen van voedingsschema's. Daar komt veel meer bij kijken. Het doel van deze blog is om jou alert te maken wanneer je hulp zoekt. Dat hoeft niet alleen op het gebied van gezondheid te zijn. In het verleden heb ik ook "hulp" gehad van fitgirls en honderden euro's verspild aan coaching, poeders, pillen, fatburners en trainingsprogramma's. En ik kwam heel bedrogen uit. Het waren echt wel lieve meiden met goede bedoelingen. Maar aangezien ik een eetstoornis had kon niemand mij echt helpen en werd er enkel geld uit mijn portemonnee geklopt. Niemand verwees mij door. Zonde.

 

Voordat je je laat begeleiden door iemand kijk dan eerst of diegene wel de ervaring en kunde heeft. Vraag gewoon naar dat diploma! Daar is niks mis mee. Staar je niet blind op iemands fysiek omdat je dat ook wilt bereiken. Laat je liever realistisch informeren en wees kritisch. Zoek iemand die echt verstand heeft van hetgeen dat jij wilt bereiken. En... meer dan €100 per maand... is echt veel geld. Laat je niet gek maken.