Update "cutten"

Ten eerste sorry dat het zo lang geduurd heeft voordat ik weer met een fysiek update kwam. Misschien zat je er op te wachten maar hoogstwaarschijnlijk niet. Het is tenslotte zomer en we hebben allemaal wel wat beters te doen dan op sociale media te koekeloeren. Maar omdat ik beloofd had mijn "Fitness Journey" met jullie geef ik nu toch een kleine update.

 

Ik ben in februari begonnen met mijn bulk-fase. Dit betekend dat ik zes maanden lang meer heb gegeten dan mijn lichaam verbruikt waardoor ik meer energie had en zwaarder kon trainen. Ik heb in deze periode daardoor spiermassa opgebouwd (Meer hierover; zie mijn andere blogs) Na deze zes maanden ben ik begonnen met mijn "cut-fase" waarin ik bewust wat minder ging eten (eiwitten en vetten hoog hield) en anders ging trainen. Het doel hiervan is om de opgebouwde spiermassa te behouden en vetmassa kwijt te raken. Dit bulken en cutten is in de Fitness wereld vrij normaal en wordt veelal gedaan door een ieder die spieren wilt opbouwen. En dat wilde ik ook. Het bulken ging heel goed en ik had verwacht dat het cutten mij ook wel makkelijk zou afgaan. Nou dat viel best wel tegen.....

Het begin

Toen ik net mocht beginnen aan mijn cut-fase verlaagde we de energie-intake met 200 calorieën en ik ging een dag meer trainen. Ik verloor snel een kilo in vocht en een beetje vet. Vochtverlies kwam met name doordat ik minder koolhydraten ging eten. Maar dit stabiliseerde zich al snel. Wat de weken erna volgde was een innerlijke strijd met mijzelf. Ik wilde weer afvallen, maar geen spiermassa kwijtraken. Maar ik wilde niet dat gewichtsverlies een issue zou worden. Of een obsessie. Dat betekende dat ik mijn gedachten rationeel moest houden en ik niet teveel waarde moest hechten aan de weegschaal. Zoals we inmiddels allemaal al wel weten is dat digitale getalletje op de weegschaal niet leidend! Sterker nog, het is niet meer dan een meetinstrument. Toen ik na anderhalve maand op een soort plateau kwam en mijn gewicht niet wilde zakken moest er iets veranderen. Ik ging naar 6 trainingen per week. Korte trainingen waarmee ik in 45 tot 60 minuten klaar zou zijn. Mijn gewicht zakte weer een beetje en bleef daarna weer "hangen". In mijn fysiek zag ik inmiddels wel verschil. Mijn rug werd droger en mijn taille werd smaller. Dit werd steeds duidelijker toen ik foto's ging vergelijken. Want ook die maakte ik elke week of om de twee weken. En in feite is dit een véél beter meetinstrument dan de weegschaal. Omdat je elke dag in de spiegel kijkt zie je soms je eigen progressie niet meer. Met behulp van deze foto's zag ik het wél! Dus terwijl mijn gewicht niet echt zakte zag ik wel steeds meer spierdefinitie.

Plateau nummer 2

Op een gegeven moment, in de periode dat het zo bloedheet was stagneerde mijn progressie opnieuw. Ik kreeg steeds meer stress rondom mijn trainingen in combinatie met het hoogseizoen van mijn werk. Ik draaide overuren in de cabine van het vliegtuig doordat er constant vertragingen waren. Daarbij was het heel erg heet waardoor ik slecht sliep en eigenlijk teveel van mijzelf vroeg. Na elke vlucht dook ik de warme sportschool in voor een training en sloot deze af met een korte cardio sessie. Ik deed het allemaal nog met heel veel plezier. Want ik zag stukje bij beetje meer resultaat. Bovendien maakte ik ook nog PR's in de sportschool en dat is een goed teken! Helaas stagneerde mijn gewicht opnieuw. Ik denk zelf een combinatie van stress, algehele vermoeidheid en de warmte. Bovendien houd ik door het werken in een drukcabine altijd extra vocht vast. En dat is niet fijn als je wilt cutten. Ik was dus de halve week opgeblazen, inclusief een opgezet buikje.

 

Ik ging naar vier keer cardio per week. Maar wisselde dit af met een korte HIIT sessie. Zoals burpees, airsquats en push-ups.  Dit deed ik vooral zodat ik wel gewoon "veel" kon eten. Overigens heb ik gedurende de hele cut NUL keer honger gehad. Ik at dan ook nog steeds meer dan de gemiddelde vrouw dagelijks eet. Ik mocht ook gewoon alles eten, zolang het maar binnen mijn macro's paste. Dus ja.. ook gewoon koolhydraten en vetten. En de eiwit-intake bleef hoog voor spierbehoud. Ik at elke dag lekker mijn havermout met pindakaas. En brood, en chocolade en ijskoffie.

Resultaat

Uiteindelijk heb ik vooral veel geleerd van de hele cut-fase. Het is moeilijker dan je denkt. Het doet mentaal heel veel met je. Het is niet zo makkelijk als het er bij velen misschien uitziet. Je kan niet zomaar even vet gaan verliezen. Dat is best een lastig proces. Omdat het mijn allereerste cut ooit is mag ik happy zijn met wat ik bereikt heb. Ik ben helaas niet zo "droog" geworden in 12 weken tijd als ik had gehoopt. En dat heeft meerdere oorzaken gehad zoals stress, warmte en een te korte tijdsperiode. Gelukkig heb ik geen intentie voor een wedstrijd en wil ik gewoon voor mijzelf spieren bouwen en sterker worden. Mijn doel was nu eigenlijk voor mijn vakantie het meeste resultaat halen. Nou aankomende vrijdag ga ik al.. en eigenlijk ben ik nog niet ready. Maar ik ben wel tevreden met de stappen die ik de afgelopen negen maanden gezet heb. Tijdens mijn vakantie ga ik vooral mijn lichaam rust geven van al het harde werken. Ik ben trots op wat het allemaal gepresteerd heeft ondanks mijn hoge eisen. In de winter zal ik opnieuw gaan bulken en van het voorjaar weer beginnen met cutten. Ik hoop hierdoor nog meer spieren te kunnen gaan opbouwen en zo elk jaar steeds meer progressie te kunnen boeken.

Wil jij ook hulp of begeleiding bij het bereiken van jouw (fysieke) doelen? Stuur dan een mailtje naar: informatie@thalitamartens.com 

 

Of neem een kijkje in het coachingsaanbod