Salted Caramel Iced Coffee

Een paar weken geleden ontving ik van Johnny Doodle chocolade een heleboel dozen met Fudge en repen chocolade. Allemaal verschillende smaken en de een nog lekkerder dan de ander. In plaats van gewoon te eten heb ik er ook een aantal gerechten mee gemaakt. Ook vind ik het leuk om smaken te combineren. Dus toen ik de Salted Fudge van Johnny Doodle geproefd had besloot ik hiermee iets te gaan doen. Een van mijn favoriete drankjes is ijskoffie. En ook daarmee heb ik al verschillende recepten gemaakt. Nou leek het me deze keer leuk om de Fudge te laten passen bij de Iced Coffee. En dat is volgens mij gelukt. Voor jullie maakte ik dit recept van de Salted Caramel Iced Coffee. Extra lekker wanneer je de fudge erbij eet. 

 

Wanneer ik naar Starbucks ga bestel ik ook altijd de caramel frappuccino met suikervrije siroop. Deze smaakt echt heerlijk. Voor onderstaand recept is het makkelijk als je zelf al caramel siroop in huis hebt. Maar je kan het ook zelf maken! Dat is niet heel erg moeilijk en je kan meteen een hoeveelheid maken voor een paar dagen (in koelkast bewaren)

Wat heb je nodig?

voor twee personen:

  • 4 kopjes koffie/ espresso afgekoeld
  • 200 ml melk (soort naar keuze. Ik gebruik vaak amandelmelk. Maar gewone melk of havermelk is ook prima!)
  • ijsblokjes (stuk of 10)
  • Kant en klare caramel saus (beetje zout zelf toevoegen) 

Voor de caramel siroop:

  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 120 ml slagroom
  • 60 ml water

Zet de koffie en laat deze afkoelen. Als je van zoete ijskoffie houd kan je er een zoetje of beetje suiker indoen alvorens je de koffie laat afkoelen. Gebruik een goede pan om de caramel saus te maken. Doe de suiker samen met het water in de pan en zet het vuur aan. Zodra de suiker opgelost is in het water en lichtjes begint te borrelen is het klaar. Draai het gas laag en laat suiker doorkoken zonder dat het aanbrandt. Na 7 à 10 minuten veranderd de kleur in bruin. Wanneer deze verkleurd is haal je de pan meteen van het vuur. Roer de slagroom erdoorheen, samen met het zout en vanille. Zodra de caramel semi- afgekoeld is kan je een beetje caramel in een glas gieten, voeg een deel van de koffie toe en roer totdat de caramel opgelost is. Voeg nu de rest van koffie toe (2 kopjes koffie per glas totaal) Giet er melk bij en doe de ijsklontjes erin. Giet voor de decoratie nog wat caramel bovenop. En klaar.....!