10 reden waarom jij geen gewicht verliest

Je kent het wel. De hele week ben je goed bezig geweest. Lekker naar de sportschool gegaan. Hartstikke gezond gegeten en niet gesnoept. Dan is het moment daar... de weegschaal. Na zes dagen ploeteren stap je vol goede moed op de weegschaal. Huh? Ben ik nou alweer niet afgevallen?! Sterker nog... ik ben gewoon aangekomen! Hoe kan dat nou?!

 

Help       Stress       Paniek

De weegschaal kan zowel vriend als vijand zijn. Voordat je mijn blog gaat lezen over gewichtsverlies wil ik benadrukken dat een weegschaal níét leidend is. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op jouw gewicht. Input van energie (eten) v.s. output van energie (bewegen) is daar één van. En daar focus ik me op in deze blog.

 

Ik wil ook graag onderscheid maken tussen gewichtsverlies en vetverlies. Hier zit namelijk een verschil tussen. Als we het hebben over vetverlies dan bedoel ik specifiek het verlies van vetmassa. Gewichtsverlies kan ook veroorzaakt worden door vochtverlies of afname van spiermassa. Het doel is altijd; vetverlies. Door sport/ krachttraining bouwen we namelijk spiermassa op en dat geeft op maandbasis ook een lichte gewichtstoename. Je kunt dus zichtbaar slanker worden zonder dat het op de weegschaal te zien is. Ga dus niet ten koste wat het kost ervoor zorgen dat het getalletje op de weegschaal zakt maar focus op een zichtbaar, slanker fysiek. Dat gezegd hebbende gaat het dus in onderstaande blog over wáárom jij geen vetmassa verliest en daardoor niet slanker, sterker of strakker wordt. 

 

Een belangrijke scheikundige formule: energy consumed versus energy expended = weight loss/ weight gain

Simpel gezegd, als jij een gezond metabolisme hebt en de calorie intake is goed afgesteld op jouw persoonlijke behoefte én je handhaaft een licht calorietekort door iets minder te eten dan jouw lichaam verbruikt... dan val je af. That's it. 

 

Oké en wat als de calorie intake goed is afgesteld, je beweegt genoeg en je eet ietsje minder. Maar alsnog val jij niet of en wordt jouw fysiek niet slanker, sterker of strakker. Wat dan? Nou.... Dan zou het zomaar door een van onderstaande "fouten" kunnen komen.

1. Je trackt jouw voeding niet

DE manier om inzicht te krijgen in de dagelijkse calorie-intake is door jouw voeding bij te houden. Zoals gezegd; als jij minder calorieën eet dan dat jij verbruikt dan val je af. Maar hoe weet je nou hoeveel calorieën jij dagelijks eet? Juist. Door het bij te houden. Het gebruik van een app zoals lifesum of MyFitnesspall maakt het tegenwoordig heel gemakkelijk om inzicht te krijgen in jouw calorie-inname. Misschien is jouw "gezonde" lunch wel helemaal niet zo gezond en bevat het stiekem veel meer calorieën dan je denkt.

 

2. Je eet te weinig eiwitten

Doe jij aan sport? Hartstikke goed! Met een stevige workout verbrand je flink wat calorieën én zet je je spieren aan het werk. Het doel van krachttraining is het maken van kleine scheurtjes in de spiervezels. Het lichaam moet deze  scheurtjes vervolgens weer repareren. Hiervoor zijn eiwitten nodig. Maar wat als jij te weinig eiwitten eet? Juist... dan kunnen de spiervezels niet gerepareerd worden en de spieren niet groeien. Zorg er dus voor dat jij dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt met jouw voeding. Goede eiwitbronnen zijn; vlees/vis, vegetarisch, eieren, zuivelproducten, noten en peulvruchten.

3. Je snackt tijdens het bereiden van de maaltijden

Hier maak ik me ook vaak schuldig aan. Terwijl jij in de keuken staat om een heerlijk bakje havermout te maken (want dat is toch zo gezond) snack je alvast een paar nootjes. Heerlijk! En terwijl de omelet in de pan ligt schuif je alvast een plakje kipfilet naar beneden. En terwijl je de muesli afweegt peuter je alvast een paar lekkere stukjes eruit om op te eten. Lepeltje pindakaas hier. Kokosblokje daar. Want hmmm... zo lekker. En je hebt zúlke honger.  Maar al die extra hapjes, stukjes en plakjes zijn ook calorieën en tellen gewoon mee. 

 

4.  Je eet teveel "Super Foods"

Deze ken je misschien al. Het fenomeen super foods in plaats van gewoon een bord met aardappelen, groenten en vlees.  Een nootje hier, avocado daar, goji-berries op de havermout, bijenpollen in de kwark etc. Allemaal prima producten maar ook allemaal gewoon extra calorieën. Natuurlijk ziet jouw havermout er mooier uit als er een regenboog aan superfoods opligt. Maar het wordt er niet calorie-armer of gezonder door.  Allemaal extra calorieën die jij dagelijks binnenkrijgt en niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor alle "gezonde" instagram recepten waar stiekem een shitload aan kokosolie en amandelen inzit. Wees alert op deze bonus-foods!

5. Je traint niet zwaar genoeg

Vraag eens kritisch aan jezelf; train ik zwaar genoeg in de sportschool en haal ik alles uit mijn trainingen? Het laten groeien van de spieren gebeurd maar op één manier; namelijk met progressieve overload. Dat wil zeggen; het consistent en geleidelijk vergroten van de trainingsbelasting door steeds zwaarder en zwaarder te trainen. Spieren moeten een reden hebben om te groeien en dat gebeurd wanneer JIJ de spieren prikkelt. De kleine scheurtjes die gemaakt worden tijdens de training worden gerepareerd en de spier wordt groter. De spier past zich aan aan jouw training. Door steeds meer gewicht toe te voegen aan de oefening moeten de spieren zich constant herstellen en ontwikkelen. En nee, dit betekend niet dat jij elke week + vijf kilo moet gaan squaten. Maar wel dat jij overtime steeds wat zwaarder gaat trainen. En dat mag gerust met 0,25 kilo per week gebeuren. 

6. Je rust niet genoeg

Hartstikke leuk dat jij nu traint volgens het progressive overload principe.... maar neem je ook voldoende rust? De scheurtjes die jij zojuist veroorzaakt hebt tijdens de killer workout herstellen niet vanzelf. Dat gebeurd voornamelijk wanneer jij rust. Het kost jouw lichaam twee tot zeven dagen om de spieren volledig te laten herstellen van jouw training. Dus wanneer jij op maandag squat en op dinsdag opnieuw een legday inplant dan hebben de spieren niet genoeg tijd gehad om te herstellen alvorens jij ze weer beschadigd. Zorg er dan ook ten alle tijde voor dat er genoeg rustdagen zitten tussen de trainingen.  Of kies voor een splitschema waarbij de grote spiergroepen om en om worden belast. 

7. Je slaat door met jouw cheatmaaltijd

Eindelijk..... weekend! De hele week heb jij keurig volgens plan gegeten. Maar nu is het weekend en mag je los! Nou. Nee. Met één weekend kan jij alles verpesten waar jij de hele week zo hard voor gewerkt hebt. Natuurlijk heb jij een cheatmaaltijd verdient in het weekend maar maak er geen twee hele cheatdagen van. De extra calorieën die jij in het weekend eet tellen gewoon mee in de caloriebalans. 

 

8. Je volgt een dieet dat je niet kan volhouden

Het beste dieet is het dieet dat jij kan volhouden. Hiermee wordt het vanzelf een levensstijl. Het verlagen van jou calorie-intake met 50% zal op korte termijn best effectief zijn en je zult afvallen. Maar op lange termijn is het niet vol te houden. Daarom is het raadzaam om te eten en bewegen op een manier die jij volhoud. Te weinig eten kan leiden tot binge-eating of overeten en daarmee tot gewichtstoename in plaats van gewichtsverlies. Het ontzeggen van allerlei producten en voedingsmiddelen eveneens. Ben jij gek op chocolade? Plan dan gewoon elke dag een blokje genot in in jouw dagelijkse calorieën. Jezelf wekenlang iets lekkers ontzeggen kan leiden tot cravings en daarmee weer tot snaaibuien en dus extra calorieën. 

9. Je eet te weinig vezels & drinkt te weinig water

Heb jij als lunch een heerlijke salade op maar heb je na een uurtje alweer honger? Heb je vaak last van een opgeblazen buik of moeite met toiletbezoek nummer twee? Grote kans dat jij te weinig vezels eet. Vezels geven namelijk een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede darmwerking. Een salade is heerlijk maar bevat weinig vezels waardoor je snel weer gaat snacken. Vezels vind je onder andere in groenten, fruit en volkoren producten. Water is belangrijk zodat het lichaam alle voedingsstoffen uit het eten kan halen en kan transporteren naar de organen, hersenen en spieren.  Gehydrateerd blijven is daarmee ook belangrijk om te ondersteunen tijdens het proces van spieropbouw. Wanneer je te weinig drinkt ervaar je vaak ook nog eens vermoeidheid (niet handig als je wilt gaan squatten) en hoofdpijn.

10. Je bent niet gefocust op vooruitgang

Stel jezelf als laatste deze vraag: ben ik gefocust genoeg op vooruitgang of vind ik het zo allemaal "wel best"? Belangrijk is ook om mentaal 100% achter jouw doelen te staan. Wanneer jij routinematig eet en traint is er minder plezier tijdens het proces. Probeer te visualiseren waar je voor werkt. Onthoud dat het doel niet één goede workout is of een dag "cleaneating". Je wilt jouw fysiek verbeteren en sterker maken. Daar zit een achterliggende reden. Achterhaal deze en maak een prioriteit van jezelf. Bedenk voor jezelf hoe trots je zult zijn wanneer jij jouw doelen behaalt. Met wie ga je het delen? En wat ga je ze vertellen? Houd je doel voor ogen en blijf gefocust. Ook tijdens etentjes, vakanties en weekenden vol gezellige activiteiten.