Bulken of cutten. Waar mee te beginnen?

Eindelijk zijn de eerste stappen richting de sportschool gezet. Je voeding is op orde en je bent gemotiveerd. Je weet precies wat je doel is en je bent bereid daarvoor te werken. Maar... hoe kom je bij dat droomfysiek? De een aan het bulken om spiermassa op te bouwen. De ander gaat "cutten" om "shredded" te worden. En jij... wat moet jij gaan doen? Wat past het beste bij het bereiken van je doel? Is het waar dat je eerst maandenlang extra moet gaan eten zodat je spiermassa kan opbouwen? Of heb jij al genoeg massa om te gaan starten met cutten/ vetverlies? In onderstaande blog geef ik hier antwoord op. En aan het einde weet jij precies waar je mee moet gaan beginnen!

Wat is je doel?

Waarschijnlijk wil jij, net zoals de meeste vrouwen, een slank, sterk en goed gevormd fysiek. Mooie ronde billen, sterke armen en schouders, een platte buik en slanke, goed gevormde benen. Wat de meeste vrouwen doen om dit te bereiken is afvallen. Afvallen en diëten. Uren op het cardio apparaat om calorieën te verbranden. Gevolgd door wat lichte squats en lunges. Om het af te maken nog wat buikspieroefeningen en daarna terug naar huis voor een spetterende lunch van sla met kip. Ik kan je vast verklappen dat dit niet de manier is om jouw doelen te bereiken. Mocht je het nog niet weten; krachttraining is The Holy Grail.  Dit is (samen met een goed voedingsplan) de enige manier om jouw droomfysiek te bereiken. Oke. Nu we dat weten graag antwoord op het volgende: moet ik nou gaan bulken of cutten? 

First Things First;

Wat is bulken: bulken is een periode van enkele maanden waarbij het opbouwen van spiermassa centraal staat. Dit wordt het beste en snelste bereikt als je iets meer eet dan het lichaam verbrandt. Hierdoor heb je meer energie om de zware krachttraining uit te voeren en is er extra energie om de spieren te laten groeien.

Wat is Cutten: is het tegenovergestelde. Tijdens de cuttingsfase wil je het vetpercentage verlagen en daarbij spiermassa behouden. Je eet minder dan het lichaam verbrand om vetmassa te verliezen. 

Bulken of cutten dan?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het heeft alles te maken met je huidige vetpercentage. Als je als vrouw zijnde een vetpercentage hebt van 25% of meer, dan wil je eerst beginnen met cutten. Je vetpercentage is dan te hoog om te gaan bulken. Tijdens het bulken zul je namelijk behalve spiermassa ook extra vetmassa aankomen en dat wil je nu juist niet. Bovendien; hoe meer vetmassa je hebt hoe meer insuline resistent je kan worden en waardoor je dus nóg meer vetmassa kan gaan opslaan. Wanneer je als vrouw zijnde een vetpercentage hebt van 20% of minder, dan kan je gaan bulken! Zit je ertussen in dan is het vooral belangrijk om te kijken naar hoe je je voelt en wat je doelen zijn. Voorop staat verder dat jij moet doen waar je je goed bij voelt én wat jou door een professional geadviseerd wordt. Niet iedereen voelt de behoefte om spiermassa op te bouwen. Misschien wil jij gewoon wat gewicht/ vetmassa verliezen voor de zomer. En dan is een cuttingsfase i.c.m. krachttraining voldoende. Wil jij juist wat aankomen en meer spiermassa opbouwen én is je vetpercentage laag genoeg? Dan zou ik adviseren om te starten met bulken.

Hulp of advies nodig? Ik kan als coach helpen om jou doelen te bereiken!

Stuur een mailtje naar: informatie@thalitamartens.com