Kurkuma Latte

Een warm drankje met kurkuma, zwarte peper en kaneel is misschien niet iets wat heel erg aantrekkelijk klinkt. Daarom begin ik graag met de onderbouwing van het gebruik van kurkuma. 

 

Kurkuma bevat onder andere de stof curcumine welke een positief effect kan hebben op koorts, infecties en spijsverteringsproblemen. Het werkt ontstekingsremmend.  Zo gebruik ik het zelf met name rondom mijn menstruatie als de hormonale acne de kop op steekt. 

 

Er is echter een groot nadeel van de curcumine; het is van zichzelf erg slecht biologische beschikbaar (opneembaar) in het menselijk lichaam. Wat betekend dat het zonder hulpstof niet goed wordt opgenomen door ons lichaam. Zwarte peper vergroot de biologische beschikbaarheid van de curcumine waardoor het alsnog goed wordt opgenomen door ons lichaam.

 

Maar goed.... Erg lekker smaakt dat niet! Dus wil je beide tegelijkertijd binnenkrijgen dan moet je creatief zijn. Je kan sapjes maken met vers fruit bijvoorbeeld. Of je kiest voor deze warme latte met kaneel en (plantaardige) melk. Wel raad ik aan om zoetstof, Stevia of honing toe te voegen om de latte zoeter te maken. 

Wat heb je nodig voor twee glazen;

  • 300 ml (plantaardige) melk zoals amandelmelk
  • 1 theelepel kurkuma poeder (meer mag ook als je durft....!)
  • 1 theelepel kaneel
  • Snuf zwarte peper
  • 1 tot 2 lepels honing, stevia of zoetstof

Verwarm de melk op een laag vuurtje en voeg de kruiden en specerijen toe. Zodra de melk warm genoeg is kan je zoetstof toevoegen. Roer goed door. De melk wordt gelig van kleur. Als je het lekker vind kan je apart nog wat melk opschuimen en bovenop in het glas doen!