De beste voedingsmiddelen voor een goede darmgezondheid

We weten inmiddels dat een gezonde darmflora belangrijk is voor een algehele goede gezondheid. Wanneer je darmflora verstoort is kan dit (fysieke) klachten geven. Zoals vermoeidheid, wisselende stoelgang, acné, een opgeblazen gevoel, buikpijn etc. Vaak wordt gedacht dat alleen mensen met een intolerantie of overgevoeligheid voor voedsel darmklachten kunnen hebben. Maar niets is minder waar. Ook jij kan, zonder dat je het weet, een verstoorde darmflora hebben. 

 

Mijn interesse ontstond tijdens mijn zoektocht naar de "genezing" van mijn acné. En het bleek dat mijn darmgezondheid hier een enorme invloed op had!

Goede en slechte bacteriën 

 

In onze darmen bevinden zich miljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. Samen vormen ze de darmflora. Goede bacteriën breken voedsel in de darmen af en de belangrijke voedingsstoffen worden geabsorbeerd. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen in de darmen (en dus meer aanwezig zijn dan de goede bacteriën) dan kunnen er klachten ontstaan. Denk aan een opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, ontstekingen op de huid (zoals acné of eczeem), een vitaminetekort, verminderde stofwisseling, verminderde opname van voedingsstoffen, vermoeidheid etc. 

 

Goede voeding voor een goede darmgezondheid

 

Wat je dus wilt is een flinke aanwezigheid van goede bacteriën in de darmen. Dit kan je heel gemakkelijk regelen door een probiotica te nemen. Echter is de ene probiotica de andere niet. De probiotica zijn de levende organismen/ bacteriën die levend (!!) de darmen moeten bereiken willen ze daar hun werk kunnen doen: het vergroten van de goede bacteriën. Het nadeel van de meeste probiotica is dat deze het maagzuur niet overleven en dus dood aankomen in de darmen. Letterlijk weg-gepoept geld. Kijk bij de aanschaf van een probiotica daarom altijd of deze resistent is tegen het maagzuur. Tweede tip: zorg dat de juiste bacteriestammen aanwezig zijn. 

 

Een goede probiotica kost geld. En daarom wilde ik jullie tips geven om de goede bacteriën dagelijks binnen te krijgen met gewone, normale voeding!

Wat kan ik eten voor goede darmgezondheid?

 

Hieronder vind je een lijstje van mijn favoriete producten die je dagelijks kan toevoegen aan de maaltijden. Wat al deze producten gemeen hebben is dat het (deels) gefermenteerd. Om een product te fermenteren (soort conserveringsproces) heb je bacteriën nodig. En laten dat nou nét de goede bacteriën zijn die je darmflora zo graag wilt hebben.  Door de fermentatie worden in de darmen de goede bacteriën gestimuleerd om te groeien.

 

  1. Yoghurt
  2. Tempeh
  3. Kombucha (een gefermenteerde koude, thee)
  4. Zuurkool 
  5. Miso (gefermenteerde pasta van rijst of soja)
  6. Kimchi (gefermenteerde kool en/of radijs)
  7. Kefir (gefermenteerde melk
  8. Natto (gefermenteerde sojabonen)
  9. Augurken
  10. Zuurdesembrood (gefermenteerd deeg)

Behalve deze natuurlijke probiotica is het belangrijk dat je ook dagelijks prebiotica inneemt.  De probiotica in de darmen heeft namelijk voeding nodig om te kunnen groeien. En dat is de prebiotica oftewel de onverteerbare koolhydraten zoals vezels. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten. Neem bij de probiotica bij voorkeur dus ook als een bron van prebiotica. Bijvoorbeeld een zuurkoolschotel met zoete aardappel. Of yoghurt met een stuk fruit. 

Welke voedingsmiddelen moet ik juist vermijden?

 

Tot slot... wat je niet wilt is de slechte bacteriën in de darmen laten groeien. De slechte bacteriën zijn gek op suikers en slechte vetten zoals transvet. Mijn advies is dan ook om voedingsmiddelen hoog in suiker en vet zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan frisdrank, koek en snoep. Maar ook bewerkt voedsel is niet goed voor de darmflora. Zoals fastfood, kant en klaar maaltijden, donuts en jus en sauzen.